Familie op reis door Zuid-Afrika

Je gunt je kind toch de wereld!

met kind van 1,5 jaar.

Zondag 11 april, heel vroeg in de ochtend, staan we klaar om aan het grote avontuur te beginnen. Met nog een paar laatste twijfels of het wel zo’n goed idee was om aan zo’n grote reis te beginnen met een peuter van anderhalf jaar oud vertrekken we naar Schiphol. Na een lange, maar vlotte vlucht komen we in Kaapstad aan waar we, zoals aangegeven, opgewacht worden door een plaatselijke medewerker. Hij brengt ons naar ons eerste verblijf maar veel tijd om op verkenning te gaan is er niet. Snel onder de wol!

Kaapstad
Na een verkwikkende nachtrust (ons zoontje lijkt de reis prima verteerd te hebben) worden we gewekt door een prachtig zonnetje. We genieten dan ook van ons ontbijt op het terras. Nu hebben we ook tijd om ons verblijf te verkennen. The Brenwin Guest House blijkt een ideale uitvalsbasis voor onze uitstapjes. Het is een propere en leuke guesthouse met zeer vriendelijk personeel. Enig klein minpuntje; er is geen kinderstoel. Maar dat kan de pret niet deren, dan maar een snel ontbijt.

Kaapstad zelf is natuurlijk een prachtige stad met enorm veel mogelijkheden. Wij kozen op de eerste dag voor The Waterfront en de Tafelberg. De tweede dag trokken we via het prachtige Chapmans Peak naar Kaap de Goede Hoop, Cape Point en Boulder Beach, bekend vanwege de pinguïnkolonie. Vooral dat laatste bleek een schot in de roos voor onze zoon. Hij kon hier vrij rondlopen en zelf aan de balustrade gaan kijken naar die vreemde wezentjes. Hij heeft er enorm van genoten en gierde het uit! Een echte aanrader voor gezinnen met kleine kinderen.

Struisvogelboerderij
We verlaten Kaapstad en trekken naar de Skeiding Guestfarm voor onze nacht op de struisvogelboerderij. We worden daar vriendelijk opgewacht door de uitbaters en getrakteerd op een heerlijk drie gangenmenu. We eten gezellig buiten op het terras en de sfeer zit er goed in. Onze zoon is helemaal weg van de huiskat en de hond die duidelijk gewend is aan spelende en nieuwsgierige kinderen.

’s Ochtends zijn we al vroeg uit de veren om als volleerde ‘farmers’ aan onze inspectieronde te beginnen. Wat een belevenis! De zon zien opkomen boven dit prachtige weidse landschap is werkelijk fenomenaal. Daan kijkt zich de ogen uit. De aanwezigheid in onze truck van zowel een puppy als een door zijn moeder verlaten lammetje maken deze tocht voor hem onvergetelijk. Hij weet nu nog steeds welk geluid een lammetje maakt! We kregen een heerlijk en vers ontbijt en daarna was het al weer tijd om te vertrekken. Tot onze grote spijt, indien we op voorhand geweten hadden waar we terecht zouden komen, hadden we hier graag nog een dag extra gelogeerd. Zeker met kleine kinderen een aanrader.

Tsitsikamma National Park
Op weg naar de Tsitsikamma Lodge. Een prachtig vakantiepark met zeer ruime en verzorgde chalets. Met bovendien zeer behulpzaam personeel. Toen onze ‘braai’ (bbq) avond in het water dreigde te vallen omwille van de regen boden ze ons meteen aan om ‘indoor’ te braaien. Geweldig gezellig was dat. Het is een prachtige locatie voor wandelingen. Van hieruit brachten we ook een bezoekje aan Monkey Land en Birds of Eden. Beide voltreffers! Onze zoon (en wij) hebben intens genoten van een dierrijke voormiddag. Supertips!

In St. Francis Bay, een prachtig dorp langs de kust, logeerden we in de Thatchwood Country Lodge. Opnieuw een prachtige locatie. We konden beschikken over een ruime kamer met een al even ruime badkamer. Bovendien was de leefruimte vlak bij onze slaapkamer waardoor we nadat we ons zoontje in bed hadden gestopt nog wat tijd konden doorbrengen met ons tweetjes.

Olifanten, leeuwen en waterbuffels
En daarna datgene waar we al lang naar uitkeken: Addo Elephant Park! De chalets waren misschien iets minder luxueus, maar wel enorm ruim en comfortabel. Het ademde allemaal de sfeer van avontuur waarnaar we op zoek waren. Er was wel geen kinderbedje, maar door de slaapzetel achterstevoren tegen de muur te plaatsen, konden we toch een comfortabel en vooral veilig slaapplekje creëren voor onze lieve schat. Meteen bij aankomst maakten we al een korte rit doorheen het lager gelegen gedeelte van Addo en konden al meteen heel wat dieren spotten. Vlug terug naar de lodge, braaien en dan lekker onder de wol om ’s ochtends uitgerust aan onze toch te beginnen. En die tocht begon veelbelovend met een olifant die op weg rakelings langs onze wagen afliep. Later die dag zouden we nog verschillende olifantenfamilies kruisen op de vele wegen door het park. Maar ook wrattenzwijnen, kudu’s, mestkevers, stokstaartjes en waterbuffels kruisten ons pad. Nadat we de ochtend nadien alles weer hebben ingeladen rijden we nog een laatste keer door het park en wie komt daar uit de struiken… een leeuwin. Ze loopt een stukje mee langs de auto wat voor de nodige adrenaline zorgt. Na een laatste blik op de bewoners van het park rijden we naar onze volgende halte. Dit was zeker een aanrader en een superhalte op onze reis.

Bergen en warmwaterbronnen
The Eightbells Mountain Inn was uiterst geschikt voor families met jonge kinderen vanwege de grote tuin met verschillende speeltuigen en de aanwezigheid van paarden en ezels. Jammer genoeg regende het bij onze aankomst. We beschikten over een ruime kamer met apart slaapvertrek voor onze zoon, waardoor we opnieuw wat tijd voor ons twee hadden terwijl hij sliep. Het avondeten was heerlijk en helemaal niet duur. In de ochtend hebben we een wandeling over het landgoed gemaakt en even genoten van de speeltuin.

In Montagu, de volgende halte, logeerde we in de Mimosa Lodge. Hier beschikten we over een luxe kamer met een prachtig uitzicht op de bergen. Het leek zo uit een sprookje te komen. In de kamer lagen verse appels klaar die onze zoon meteen verorbert heeft. Er stond ook een karaf van de plaatselijk wijn op ons te wachten. Dit alles droeg bij aan een zeer welkome sfeer. We hebben de namiddag besteed aan een bezoekje aan de warmwaterbronnen. Dit was een waar feest voor onze zoon die lekker geploeterd heeft in de vele zwembaden. Zeker aan te raden aan gezinnen met kinderen. ’s Avonds hebben we een heerlijk vier gangenmenu gegeten in het restaurant van The Mimosa Lodge. Het meeste verfijnde diner op onze reis waarvan we intens genoten hebben.

Stellenbosch & de wijnstreek
Daarna verbleven we in de Knorhoek Guest Farm. Hier hadden we een volledig appartement tot onze beschikking. We hebben heerlijk gewandeld in de wijngaarden en ’s avonds bracht men ons een avondmaal op de kamer. Dat was voor ons zeer aangenaam omdat we op die manier rustig konden eten terwijl onze zoon ongestoord verder kon spelen en we hem dus niet verplicht moesten laten stilzitten (wat niet altijd even evident is). Twee overnachtingen hier waren voor ons misschien net iets te veel omdat wij geen wijndrinkers zijn en een bezoek aan een van de vele wijnkelders in deze streek aan ons voorbij hebben laten gaan. Wel zijn we naar Stellenbosch geweest alwaar we een superleuk winkeltje gevonden hebben. Vooraleer men in de eigenlijke winkel komt, wandelt men door een mini-sprookjesbos vol feeën, kabouters en engeltjes. In de winkel kan je deze sprookjesfiguren in alle mogelijke vormen aankopen. Superleuk voor kids! Nadien zijn we even teruggereden naar het strand, meer bepaald Muizenberg, je weet wel aan die bekende strandhuisjes. We hebben er een leuke fotosessie gehouden met prachtig resultaat al zeggen we het zelf!

Terug in Kaapstad
Onze laatste verblijfplaats in de Leisure Bay Luxury Suites was fenomenaal. Terras met zicht op de Tafelberg en de ondergaande zon, twee stappen verwijderd van het strand, wat wil een mens nog meer om zijn vakantie af te sluiten. De laatste dag brachten we nog een bezoekje aan het grote aquarium aan The Waterfront. Een echte aanrader omdat er ook voor de jongsten allerlei activiteiten voorzien zijn. Denk aan de zandbak en het ballenbad. Ook zijn we nog even per boot naar de zeehondjes gaan kijken in.

Het feit dat we tot aan ons vertrek naar de luchthaven over de kamer konden beschikken was een zegen. Zo heeft Daan nog wat kunnen slapen in zijn bedje, hebben we ons nog kunnen verfrissen na een lange dag op pad en hebben we alles rustig kunnen voorbereiden voor ons vertrek. Opnieuw hadden we een vlotte vlucht (Daan sliep maar liefst zeven uur aan één stuk). Het enige dat we op de vluchten niet hebben teruggevonden, waren de maaltijden voor de kinderen. Ik had daar bij de heen vlucht wel wat op gerekend en had niet veel extra’s mee. Gelukkig kon hij mee-eten van onze maaltijden en was er dus geen enkel probleem.

Het was een supervakantie met mooie, verzorgde verblijfsaccommodaties en met veel leuke doe-tips aangepast aan de leeftijd van ons zoontje. Ondertussen is het al even geleden, maar de herinneringen zijn nog altijd vers. Heel hard bedankt voor alle geleverde inspanningen!