Reisverslag familie op reis door Brazilië

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 9 jaar

Laat ik beginnen met nogmaals te vermelden dat alles echt goed was geregeld, echt geweldig. We hebben de vertegenwoordigers van Jacaré een aantal keer gesproken. Onder andere omdat wij zelf de reisplanning met de exacte tijden waren vergeten mee te nemen en omdat we een keer de verkeerde boot hadden genomen en zij keurig hebben geregeld dat wij op een andere plek werden opgepikt. Ook hebben zij zelf contact met ons opgenomen op de dag van aankomst, wat heel sympathiek was. Het reizen met privé vervoer was echt een uitkomst. Het maakt dat reizen niet zo vermoeiend is, wat voor Jasper erg fijn was want hij heeft nog wel eens last van reisziekte. Wat betreft de hotels: die waren allemaal prima, en ook geschikt als je met kinderen reist, en het personeel was ook erg aardig en behulpzaam. Kortom, wat betreft deze meer praktische zaken niets dan lof!

Ook is Brazilië een uitstekend land om in deze tijd van het jaar te reizen: het is er relatief koeler wat lekker is als je dingen wilt ondernemen, maar langs het strand nog wel zo lekker dat je heerlijk in de zon kunt zitten. Doordat het er winterseizoen is het minder druk ook bij toeristische attracties als de watervallen sta je dan niet of amper in de rij. En doordat het koeler is zijn er ook niet al te veel muggen, ook erg prettig!

Ons reisverslag:
Iguazu

Deze plek was een geweldige ervaring. We werden een beetje verrast door het feit dat het er kouder was dan we gedacht hadden, we hebben zelfs nachtvorst gehad, maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden een heerlijke kamer met lekkere warme dekens op bed.

Overdag een warme trui aan en dan met kraakhelder weer op stap. Wat zijn de watervallen prachtig!!!  Eigenlijk schieten woorden daar te kort:

En ’s avonds lekker eten. Dat is een groot voordeel van het feit dat je in Argentinië zit: er zitten in Puerto Iguazu een paar heerlijke restaurants, en die waren aan ons zeker besteed.

We hadden een erg aardige en relaxte gids die ons echt precies meenam naar de mooie plekjes. Dat reizen met een gids heeft trouwens nog een groot voordeel: Omdat we met een “eigen”(door jullie geregelde) gids naar Argentinië gingen verliep de grensovergang erg vlot en soepel. We hadden van andere mensen gehoord dat deze grensoversteek nogal tijdrovend kon zijn, maar dat ging nu heel vlot, de gids regelde zelfs alle papieren voor ons, wel zo makkelijk!

Naast de watervallen hebben wij hier in de buurt nog een aantal andere leuke activiteiten ondernomen. Zo zijn we naar een klein dierenparkje geweest dat vlakbij de appartementen lag. Het is een parkje waar inheemse dieren worden opgevangen en je loopt er met een gids doorheen. Was erg leuk! Je kunt hier heel gemakkelijk op eigen gelegenheid naartoe. Ook hebben we het drielandenpunt bezocht. Niet heel spectaculair maar het feit dat je dan ook zo dicht bij Paraguay geweest bent vond vooral Jasper een leuk idee. Daarnaast zijn we na het bezoek aan de Braziliaanse zijde van de watervallen nog naar het vogelpark geweest dat er eigenlijk vlak naast ligt. Ook leuk zeker met kinderen. De vogels zijn op sommige plekken erg tam, dus je kunt dichtbij komen. Omdat we op de dag van ons vertrek pas ‘s middags vlogen vroeg de gids of wij op deze dag nog iets wilden doen. Wij zijn toen nog naar de Itaupu Dam geweest, een enorme stuwdam die een belangrijke (groene) energieleverancier is van Brazilië en Paraguay. Ook zijn we nog even bij het nabijgelegen museum geweest, wat niet spectaculair was maar wel wat meer achtergrond gaf bij de geschiedenis van de dam, die Jasper vooral leuk vond, er was ook bijvoorbeeld een hele grote maquette.

Vanuit Iguazu zijn we vervolgens teruggevlogen naar Sao Paolo en meteen door naar Campo Grande, waar we lekker ons bedje in konden rollen en ons konden opmaken voor ons bezoek aan de Pantanal.

De volgende dag, tijdens de rit naar Pousada Santa Clara zagen we al ons eerste hoogtepunt, tussen de enorme termietenheuvels liep daar een grote miereneter. De chauffeur stopte meteen, wat erg aardig was. De pousada is echt een heerlijke plek, midden in de natuur. Gedurende de drie dagen dat we hier waren hebben we een aantal leuke excursies gemaakt onder leiding van een zeer goede gids. We hebben op piranha’s gevist, een wandeling gemaakt, zijn op auto safari geweest, zijn een keer op nacht safari geweest, hebben paard gereden en een boottocht gemaakt. Tussendoor kon je lekker relaxen in de hangmat, zwemmen of een balletje trappen. Kortom, een heerlijke plek en zeker een hoogtepunt, ook voor Jasper, die het hier heerlijk vond. Wat erg vriendelijk was, was dat ze voor ons uitgezocht hadden dat we op de dag van vertrek eigenlijk vroeg in de ochtend zouden vertrekken, maar dan zouden aankomen midden op de dag in Bonito en dan geen programma o.i.d. hadden. We zijn toen later vertrokken zodat wij in de ochtend nog een keertje op safari konden door de Pantanal, erg aardig!

Bonito

Na ons heerlijke verblijf in de Pantanal vertrokken we richting Bonito. Daar zaten we in Pousada Caramanchao, een kleine pousada met een ontzettend vriendelijke eigenaar. In Bonito hebben we de eerste dag gerelaxt en daar is het ook een prima plaats voor. Je kunt lekker door het stadje slenteren, kaartjes schrijven, lekker eten, naar huis bellen, en lekker in de tuin van de pousada een boekje lezen. De tweede dag gingen we op excursie naar de Rio Prata en hebben we gesnorkeld in een superheldere rivier. Prachtige vissen (en een anaconda!) gezien, en wat fijn is dat het allemaal in kleine groepen gaat, en strikt gereguleerd is wat betreft bezoekers, er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag de rivier in. Daardoor heb je de ruimte en de tijd en is het heel rustig met snorkelen, dat maakt het extra mooi en bijzonder. Omdat we hadden gezien dat er bij de watervallen in de buurt een hele grote krater is waar heel veel rode ara’s zitten, wat ons ook erg mooi leek, hebben we van tevoren gevraagd aan de gids of we nog een trip konden bijboeken, wat mogelijk was en wat ons betreft zeker een aanrader is!
Vanaf Bonito hadden we een lange reisdag, eerst met de auto naar Campo Grande, met het vliegtuig naar Sao Paulo en vervolgens door naar Paraty per auto maar alles was echt keurig geregeld, al het vervoer sloot netjes op elkaar aan en we hadden hele rustige en goede chauffeurs, wat maakte dat we niet heel moe waren. De laatste chauffeur reed zo rustig dat Jasper de hele autorit heeft geslapen. We kwamen dus in het donker aan in Paraty. En dan word je de volgende ochtend wakker met een prachtig uitzicht.

Paraty

Paraty is een prachtig koloniaal stadje waar je lekker kunt wandelen en eten en mooie plaatjes kunt maken. Wat we twee dagen gedaan hebben en echt heerlijk was, was het water op met een bootje. Je kunt met een privé bootje op pad, maar wij zijn met de iets grotere boten gegaan, waar ook wat andere kinderen aan boord waren. Heerlijk zwemmen varen en ontspannen!
Vanuit Paraty is het ongeveer twee uur rijden naar Angra Dos Reis, vanwaar we de oversteek hebben gemaakt naar Ilha Grande. Maar niet voordat we voor het eerst in een kilorestaurant hebben gegeten (zo noemde Jasper het) een buffet restaurant waar je betaalt naar het gewicht van je eten. Een lokale tent, maar volgens Jasper de beste lunch van de vakantie! De tocht met de veerboot is al een ervaring op zich, met mooi uitzicht op de Costa Verde, en vervolgens vaar je al langs Ilha Grande.

Ilha Grande

Ilha Grande is heerlijk kleinschalig en een echt vakantie eiland. We hebben hier wederom veel gevaren, onder andere een dag op een speedboot, waarmee je naar hele goede snorkelplaatsen ging, en twee keer naar een strandje vanwaar je dan vervolgens via een paadje door de jungle, begluurt door kleine penseelaapjes, Lopes Mendes. We hebben ook de wandeling Dos Rios gemaakt, waarmee je het eiland in de breedte oversteekt. Een flinke afstand ongeveer 17 km maar prachtig door het oerwoud en het strand waar je uiteindelijk aan de overkant beland is prachtig. Je moet wel ook weer terug lopen, want hoewel er op heel veel strandjes watertaxi’s komen is dat hier niet het geval (en dat is handig om te weten, zeker als je met kinderen wandelt). Jasper was overigens de enige die de volgende dag geen spierpijn had. Wat ook goed is om te weten als je reist met kinderen: er is hier op het eiland een pannenkoekenrestaurant en daar was Jasper heel blij mee! Niet dat hij het Braziliaanse eten niet lekker vond, dat is juist heel geschikt voor kinderen, maar dit was een leuke verrassing!

Eigenlijk wilden we hier (maar dat gold eigenlijk voor alle plekken waar we zijn geweest) nog wel iets langer blijven…..

Rio de Janeiro

Maar na een vijftal heerlijke dagen gingen we alweer verder, richting Rio. Na een kleine reisvergissing (we waren op dezelfde boot gestapt voor de terugweg naar het vasteland, maar dat bleek de verkeerde, eigen foutje hadden het programma niet helemaal goed bekeken) kwamen we uiteindelijk aan het eind van de middag aan in Rio. Dat was na alle rust van de afgelopen weken even acclimatiseren, maar dat ging snel!

Na een nachtje uitrusten in onze hotelkamer met uitzicht op de Corcovado met het Christusbeeld zijn we de volgende ochtend meteen vroeg op stap gegaan naar de Suikerberg en vanwege het laag seizoen en het vroege tijdstip nauwelijks een rij! Dat is echt een aanrader: als je op stap gaat naar een van de grote attracties ga dan op tijd!

Daarnaast zijn we nog naar het Christusbeeld geweest en naar de Copacabana en Ipanema. Ipanema is misschien net meer een strand waar meer kinderen en families komen, maar beide stranden zijn mooi. Er zijn wel hoge golven dus voor het echte zwemwerk moet je naar je hotel, maar als branding surfer kun je hier je hart ophalen (dit geld overigens ook voor Lopes Mendes op Ilha Grande). Verder zijn we nog naar de trappen van Selaron geweest in de wijk Santa Teresa. Erg mooi, al is het verhaal wel verdrietig. De kunstenaar, die deze trappen in de afgelopen 25 jaar heeft gebouwd met tegels die hij van mensen van over de hele wereld kreeg, is begin dit jaar overleden. Zijn trap is echter inmiddels erkend als officiële bezienswaardigheid in Rio dus hopelijk blijf hij bestaan. Verder was voor Jasper het hoogte punt de voetbal wedstrijd in het Maracana stadion die we hebben bezocht, de lokale derby tussen de Flamengo’s en Fluminense. Hoewel ik van te voren niet had gedacht dat dit zou kunnen was dit een perfecte trip. Opgehaald vanuit het hotel, keurig naar je plaats in het stadion gebracht (waar je tussen de families met kinderen zit) en ook weer netjes opgehaald en thuisgebracht. En de sfeer in het stadion was onvergetelijk!

Voor mijn werk heb ik ook nog een aantal musea bezocht in Rio en voor mensen die daar geïnteresseerd in zijn is er een hoop moois te zien. Een aantal grote historische musea, maar zeker ook de kleinere historische huizen hebben prachtige collecties. Zelf vond ik ook het museum in de favela (Museu da Mare, opgericht en beheerd door bewoners van de favela) erg indrukwekkend. Wel zou ik een bezoek altijd onder begeleiding van een gids of met een georganiseerde excursie doen. Niet iets om op eigen houtje naartoe te gaan denk ik.

En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan……

Tot zover ons wat uitgebreidere verslag van deze geweldig mooie reis. Nogmaals hartelijk dank voor de goede organisatie!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Brazilië.