Reisverslag familie op reis door Costa Rica

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen 11 en 10 jaar

We willen jullie bedanken voor de goede zorg. We hebben met elkaar een leuke reis uitgezocht. De hotels waren echt allemaal goed en vooral luxe. De reisorganisatie daar in Costa Rica ‘Ara Tours’ was ook perfect. We hebben ons geen dag verveeld en heel veel geleerd en gezien van het prachtige Costa Rica.  Houd je van spanning, avontuur, dieren in het wild, strand, en prachtige natuur dan is Costa Rica een goede bestemming. Ook voor kinderen is dit een absolute aanrader, want onze kinderen hebben het als fantastisch ervaren.

Dinsdag 9 juli

Vertrekken we met vliegtuig ( 13.05 uur) naar Costa Rica! Onderweg een tussenlanding op Panama en kwamen om 19.05 aan in Costa Rica. Tijdverschil is 8 uur… 8 uur vroeger dan in ons mooie Nederland. We werden naar onze eerste bestemming gebracht in San Jose hotel Buena Vista. Daar aangekomen sliepen we met z’n vieren op 1 kamer. En slapen deden we, want was een lange reis.

Woensdag 10 juli

s`Ochtends vroeg wakker, want hadden toch wel last van een jetlag. Goed ontbijt en om 9.00 uur werd onze huurauto gebracht. Nu kon het avontuur beginnen! We reden in 5 uur naar het volgende hotel (Cariblue Hotel) in de plaats Puerto Viejo del Talamanca. Wat een paradijs, midden in de jungle. Lieve mensen en kleinschalig, in totaal maar 23 bungalows. Twee lodge, 1 voor de jongens en een voor ons. s’ Ochtends wakker worden met apengeluiden… Was wel even wennen voor de mannen zo apart slapen, maar ze deden het super!

Donderdag 11 juli

Na het ontbijten zijn we de buurt gaan verkennen en om de hoek zat het dieren opvangcentrum. Hier verzorgden ze de dieren die uit de natuur iets vervelends hadden meegemaakt. Hier zaten onder andere  apen, keimannen, toekans, slangen, luiaarden, uilen en wasberen. Was erg leuk om dit te zien, maar kregen een serieuze regenbui. En waren echt verzopen, maar dat mocht de pret niet drukken. Daar vandaan wilde we ook nog naar het luiaardencentrum. Onderweg nog wat gegeten in een klein dorpje. De tocht ging verder, opzoek naar het luiaardencentrum. Kwamen op een onverharde weg terecht. Dus beetje rallycrossen. Helaas was het centrum dicht en hebben we besloten om het de volgende dag te doen.
Bij terugkomst hebben de mannen zich heerlijk vermaakt in het zwembad en genoten van het heerlijke diner. Toen op tijd naar bed!

Vrijdag 12 juli

Op naar het luiaardencentrum. Wat een leuke beestjes. We hebben een aantal keer te horen gekregen; die willen we als huisdier! Er werd heel leuk verteld over deze diertjes en je kon ze aanraken. Na de rondleiding gingen we met een bootje de jungle in. Bomen vol met apen! Dit was zeer ontspannend. Daar vandaan door naar een nationaal park. In een woord prachtig! Hier zagen we apen, wasbeer en diverse vogels. En waanzinnig mooie strandjes. Einde van de middag zijn we nog bij het strand geweest. Thijs heeft geprobeerd te surfen, maar die golven waren erg hoog. Maar goed toch vermaakt met de plank. s’ Avonds in het stadje gegeten en dat was weer een lange dag!

Zaterdag 13 juli

Op weg naar de watervallen, maar nooit gevonden. Een hoop gehobbeld over de weg. Veel gezien, maar niet wat we wilde zien. Onderweg in een dorps eethuisje gegeten.. Heerlijk!
Toen naar het strand geweest bij Manzanillo. Prachtig strand en leuk om te snorkelen. ‘s Avonds heerlijk pizza gegeten in ons stadje. Duurde wel lang voordat we de pizza kregen, maar het wachten werd beloond. Toen lekker ons bedje in, want om 4.15 uur de wekker om verder te gaan maar ons volgende bestemming.

Zondag 14 juli

Aangekomen in Tortuguero.
De dag begon erg vroeg.  Kwart over 4 stond de wekker en vertrokken met de auto naar een punt waar een bus op ons stond te wachten. Deze rit duurde ruim twee uur. Aangekomen bij de bus kregen we eerst een ontbijt. Kwart over 9 vertrok de bus naar de boot. Tortuguero is alleen per boot te bereiken, het is namelijk een schiereiland. Ene kant zee, andere kant rivier. De boot trip duurde 1 uur en 15 min. Onderweg nog krokodillen gezien en apen. Rond half 1 kwamen we aan in Tortuguero. En wat is het hier weer mooi!! Mooie lodge ( Mawamba Resort) Ook hier hebben Thijs en Dylan hun eigen plekje. Wat wel erg jammer is, is dat ze niet in zee mogen zwemmen, omdat het gevaarlijk is. Maar vermaken zich nu al een paar uur in het zwembad.  Bij de lodge lopen de leguanen ( 1,5 m lang) in de rondte en waanzinnig mooie hagedissen, prachtige vogels en het giert hier van de gieren. Tot nu toe dus weer een hoop indrukken. Zo aan het diner en dan op tijd naar bed, want het is een lange dag. Morgen ook weer vroeg op, want gaan om 5.45 uur op excursie. En ‘s middags naar het national natuurpark. En morgen avond laat  onder begeleiding naar de schildpadden kijken die hun eieren gaan leggen.

Maandag 15 juli

Vroeg op 5 uur! En dat is vakantie ??? Maar goed we hadden een excursie met de boot. Vogels, krokodillen en apen spotten. Helaas een enkele aap gezien en ook de vogels sliepen nog. Maar de tocht was leuk in een speedbootje. Bij aankomst stond het ontbijt klaar.
De jongens blijven op het park die gaan lekker zwemmen en wij gaan nog een klein excursie doen van 45 min. Ik geloof iets met vlinders… Excursie was op het park er werd verteld wat voor soorten vruchten er waren en ook lieten ze ons de vlinder en kikkertuin zien. De middag was rustig, wij hadden weer dezelfde tocht als vanochtend. Eigenlijk sloeg dat nergens op, maar oke. We waren al blij dat de jongens op het park bleven. Bij terugkomst had Dylan film gekeken en Thijs heerlijk geslapen. Want echt het zijn zware en lange dagen.
S’ avonds schildpaddenexcursie gedaan. Duurde 2 uur hier op het strand, daarom mag er ook niet gezwommen worden. Hier leggen namelijk duizenden schildpadden hun eieren in de maanden mei, juni, juli, augustus en september.
Het was wel een langdurig proces… Helaas mochten we geen camera of telefoon mee en dus geen foto’s maken. We gingen met een gids die een zaklamp en infraroodlamp bij zich had en zo gingen we het strand op. Er stonden strandwachten die de schildpadden spotten die uit zee kwamen. Toen wij er waren lagen er twee op het strand. De ene ging terug, omdat hij gestoord was. Wat een ding!!! Wel ruim een meter groot. De andere ging zijn nest maken. Toen zij eenmaal in trans was door het leggen van de eieren mochten we kijken. Wauw wat veel eieren. Tussen de 100 en 120 eieren!!! Na het proces gooide ze het nest dicht en ging ze terug naar zee. Dat was ook het einde van de excursie.  Wel een super ervaring! Inmiddels was het 22.00 uur en zijn we naar de lodge gegaan om te slapen.

Dinsdag 16 juli.

Vandaag niks op het programma, even een dagje rust. Dus eindelijk een dagje uitslapen. ‘s Ochtends ontbijtje gegeten in het dorpje. Onderweg een buitje gehad dus nu kwamen de poncho ‘s goed van pas. Kinderen vonden het maar gekke dingen, maar we bleven wel droog. Net zo dat ze het gek vonden dat de mensen hier in zulke huisje konden leven. Wij hebben natuurlijk alles thuis. Nog wat leuke souvenirs gekocht en toen de rest van de middag op het park gebleven. Vandaag hadden we nog een speciaal diner gekregen. Een heerlijke biefstuk van het huis. En wat was die lekker, want het eten hier is simpel, maar goed. Klagen doen we niet, want ook deze locatie is fantastisch. Morgen gaan we om 9.30 uur op de boot terug en als volgt met de bus naar onze auto. De volgende bestemming is La Fortuna.

Woensdag 17 juli.

Vandaag na het ontbijt vertrokken we naar onze huurauto om ons avontuur voort te zetten. Dus eerst met de boot en daarna met de bus net als de heenreis. Daar vandaan doorgereden naar het plaatsje La Fortuna. De reis duurde 3,5 uur er naar toe. Vandaag was het erg wisselvallig weer met hier en daar een stevige bui. Aangekomen in La Fortuna kwamen op ons bungalowpark (Lomas del Volcan ) wauwwww !!!! Echt super mooie bungalows.. Wat een luxe !!!
Ook hier hebben Dylan en Thijs hun eigen bungalow met beide een bed van 1,80 meter. De badkamer is nog groter dan thuis. Echt te gek! Het park is super mooi aangelegd. Wat zal dat een werk zijn om te kunnen onderhouden. Zwembad met jacuzzi en uitkijk op de vulkaan. Personeel was super vriendelijk. We zitten hier 3 nachten, maar dat is veel te kort. Je kan hier in de omgeving onwijs veel doen. Dus de aankomende dagen een vol programma. Nu eerst maar aan ons diner. Vandaag maar eerst op het complex, want het is al behoorlijk donker en weten nog niet echt de weg. Morgen 8.30 uur worden we opgepikt voor de Cultour. We zijn wederom heel benieuwd .

Donderdag 18 juli.

Vandaag werden we om 8.30 uur opgehaald voor de Cultour.
Dit hield in dat we wat gingen zien van de lokale bevolking. Onze privé gids ging met ons naar een klein schooltje waar 31 kinderen op zitten van de leeftijd 6 tot 13 jaar. Het was een warm onthaal. Ze gingen voor ons dansen en gingen samen met ons dansen. We mogen aan de kinderen vragen stellen en andersom ook. De tour ging verder naar de boerderij van de gids.. Bij deze boer hadden we in eerste instantie geboekt, maar was vol. Niet heel erg wat zitten nu in een heel luxe resort. Bij aankomst stelde zijn vrouw zich voor. Wat een leuke en lieve mensen. En gingen we tortilla’s maken en uiteraard onze eigengemaakte tortilla’s op eten. Toen werd de tractor gestart op naar een andere boer. Deze boer had alles wat je kan eten aan kruiden en fruit in zijn tuin. Heel leuk om te zien en onze gids vertelde het heel leuk. Toen terug met de trekker en kregen we uitleg over wat je met suikerriet kon maken. En hoe zij dat deden op de boerderij met de twee koeien en het apparaat. Daarna stond de lunch klaar en was het inmiddels 12.30 uur. De tour was afgelopen… Echt dit was de moeite waard!
We zijn de rest van de dag met onze huurauto aan het toeren geweest rond om de vulkaan. Heel veel gezien o.a een prachtig meer en uiteraard de verschillende kanten van de vulkaan, maar ook heel veel beesten. De brulapen, neusbeer, roofvogels, en niet te vergeten de toekan. Onderweg bij een ranch een pizza’tje gedeeld met elkaar. Inmiddels was het tegen de klok van 17.00 uur en gingen terug naar onze bungalow. Hier wordt het namelijk snel donker en niet prettig te rijden als je de weg niet weet. Toen douchen en op naar een Italiaans restaurant. En goed gegeten!! En ‘s nachts allemaal heerlijk geslapen!

Vrijdag 19 juli.

Vandaag zouden we naar de gondels gaan om de vulkaan van nog dichterbij te bekijken. Dit stond gepland om 9.00 uur. Toen we wakker werden was het weer niet best en besloten we om over op plan B te gaan. Eerst rustig aan ontbeten en langzaam werd het buiten ook beter. We gingen naar de waterval in La Fortuna ( waterval van 700 m hoogte).. We moesten 418 treden naar beneden, maar daar aangekomen was het echt een super plek. Het water was helder en koud, maar kon er prima zwemmen.
Na ruim een uur zijn we weer naar boven gegaan. Een beste klim, maar ging prima. Vandaag was het niet al te heet dus goed te doen. ‘s Middags lekker in het dorpje gegeten, want 17.45 uur moesten we bij de kikker toer aanwezig zijn. Bij de kikkertoer waren we met een klein groepje, wij met z’n vieren en een echtpaar uit Texas. Het was donker, maar wat we tegen kwamen was zoooo gaaf! Diverse kikkersoorten, maar ook slangen. Dikke grote reuze mieren waar je echt voor uit moet kijken. Het was spannend, maar dit was zeker de moeite waard!
Deze excursie duurde ruim twee uur en zijn daarna uiteten geweest. En heerlijk geslapen.

Zaterdag 20 juli.

Helaas de laatste dag in La Fortuna en moeten we afscheid nemen van deze mooie omgeving en van ons mooie resort. We gingen nog eerst even een paar uurtjes zwemmen in een Spa park. Dit heette Baldi hotsprings. Het was een park met diverse baden.. De meeste waren behoorlijk heet. De jongens waren blij met de glijbanen, want verder was er niet veel aan, behalve dat het erg mooi gemaakt was. Rond half 1 gingen we eruit en besloten we nog te lunchen voor ons vertrek naar San Jose. De rit naar ons hotel (Buena Vista Hotel) was lang en ook met aardig wat regen. Echt prettig rijden was het niet, maar na 3,5 uur kwamen wij aan. Bij het hotel werd gelijk onze huurauto door het verhuurbedrijf meegenomen, want morgen worden we gebracht naar het vliegtuig en moeten we weer naar huis. De laatste nacht hebben we echt super de luxe geslapen… Niet normaal hoe groot de kamers waren en niet te vergeten hoe groot het balkon van de jongens was. En wat een bedden… Waanzinnig!!! Slapen gingen we zeker!

Zondag 21 juli.

Vandaag zit de vakantie er weer op. 13 dagen was te kort, maar we hebben een hele goede indruk van Costa Rica. Het was de eerste keer, maar zeker niet de laatste keer. Het waren lange dagen, want we wilde veel zien en doen. Elke avond gingen we vroeg naar bed, want vaak waren we al rond 6.00 uur wakker. Vandaag ontbeten we in ons hotel en werden om 11.30 uur opgehaald door een busje die ons maar het vliegveld bracht.  Via Panama vliegen we naar huis. Nu zitten we op vliegveld Panama en wachten op het volgende vliegtuig wat naar Amsterdam Schiphol gaat. Het vliegtuig staat er al, maar 18.10 uur mogen we aan boord. Nu nog 1 uurtje en dan een lange vlucht naar Amsterdam. De jongens hebben hun iPod, laptop geladen en we hebben films aan boord. Gaat vast goed komen en anders maar slapen. Het was een SUPER vakantie!!!!!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Costa Rica.