Eilandhoppen op de Azoren

Eilandhoppen op de Azoren; het staat bij veel gezinnen op de bucketlist! Op deze archipel, die tussen Europa en Amerika ligt en tot Portugal behoort, vindt u oude vulkanen, kratermeren, warmwaterbaden, steile kliffen en charmante dorpjes. Daarnaast kunt er heerlijk eten en betalen met de euro. De Azoren bestaan uit negen bewoonde eilanden, elk met een eigen karakter. Eilandhoppen is dan ook dé manier om de Azoren goed te leren kennen. Maar welke eilanden zijn het leukst om te bezoeken met kinderen? Hoeveel nachten moet u op de eilanden verblijven, en waar kunt u het beste walvissen spotten? Gezinsreizenexpert Ilona gaat in dit blog samen met u eilandhoppen op de Azoren.

Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos
Door: Ilona Blom
Land: Azoren
Datum: 21 juni 2022
Uitzicht Sao Miguel

Eilandhoppen op de Azoren: welke eilanden bezoeken?

Als u gaat eilandhoppen op de Azoren moet u kiezen welke eilanden u gaat bezoeken. Die keuze is afhankelijk van hoelang u de tijd heeft. Heeft u één week vakantie? Dan raden wij aan om één eiland te bezoeken; Sao Miguel. Dit is het grootste eiland en hier vindt u alles wat de Azoren te bieden hebben. Van vulkanen en kratermeren tot warmwaterzwembaden in de jungle en ruige kusten.

Heeft u langer de tijd, zeg circa 2 -3 weken, dan raden we aan om naast Sao Miguel de eilanden Faial, Pico en eventueel Sao Jorge en Terceira te bezoeken. Pico is bekend vanwege zijn typische kegelvormige vulkaan en Faial is het bloemeneiland. Van juni tot september bloeien de blauwe hortensia’s hier volop. Sao Jorge heeft ruige kustlijnen en is smal en lang. Terceira is kleurrijk en kent volop cultuur.

Wilt u het eilandhoppen op de Azoren combineren met een bruisende stad? Maak dan een stop over in Lissabon! Maak hier Instagramwaardige plaatjes in het hippe industriële gebied LX Factory en dwaal door de oude straatjes van de wijk Alfama.

Maar het regent toch altijd op de Azoren?

Dat kunnen wij meteen ontkrachten. Het regent niet altijd op de Azoren, maar als het regent dan regent het ook goed. Het is een van de redenen waarom de eilanden zo groen zijn en vol staan met de meest kleurrijke bloemen. Vanwege de ligging is het weer onvoorspelbaar en dat maakt het juist zo interessant. Wanneer u gaat eilandhoppen op de Azoren kunt u vier seizoenen in één dag meemaken. Zelf heb ik ervaren dat op een ochtend de regen met bakken uit de hemel kwam en de middag warm was; het bleek achteraf zelfs een van de heetste dagen van onze reis te zijn.

Op de Azoren loopt u regelmatig letterlijk met uw hoofd in de wolken (dat is ons tijdens een wandeling meerdere keren overkomen).  Zeker op de hogere uitzichtpunten gebeurt dit regelmatig. Om er voor te zorgen dat u niet voor niets naar de top rijdt (en door de wolken niets ziet) raden we aan om de app SpotAzores te downloaden. Hier vindt u beeldmateriaal van webcams die live het weer laten zien. Superhandig en zo weet u zeker dat u kunt genieten van het mooie uitzicht.

Nog een tip voor het eilandhoppen op de Azoren; als u de eilanden aan het ontdekken bent, neem dan altijd regenkleding én zwemkleding mee. De Azoren verrassen namelijk altijd.

In de mist op Faial
Wachten voor overstekende koeien, Azoren.

Hoe u kunt eilandhoppen op de Azoren: het vervoer

Wanneer u gaat eilandhoppen op de Azoren vliegt u tussen Sao Miguel en Faial en Sao Miguel en Pico. U vliegt dan met kleine vliegtuigjes en de vlucht is onvergetelijk. U ziet steile kliffen uitkomen in zee en bij Pico kan het zomaar zijn dan het topje van de vulkaan boven de wolken uitsteekt. Wilt u de reis afsluiten op Terceira? Dan raden we aan om hierheen te vliegen. Dit is sneller dan ferry en de ferry gaat ook niet iedere dag.

Tussen Faial en Pico vaart een aantal keer per dag de ferry en binnen 30 minuten bent u van het ene eiland op het andere eiland. Vanaf Pico en/of Faial kunt u ook met de ferry naar het eiland Sao Jorge. Houd uw oog op zee, want tijdens de ferrytocht kunt u zomaar walvissen en dolfijnen spotten!

De beste manier om de eilanden zelf te ontdekken is per huurauto. Vooraf een reservering maken is noodzakelijk, want het aantal huurauto’s op alle eilanden is beperkt. De wegen zijn goed en er zijn vele opties om mooie roadtrips te maken langs de uitzichtpunten. Onderweg komt u de mooiste zwemplekjes tegen en heeft u grote kans om in een koeienfile terecht te komen.

Waar kan ik het beste walvissen spotten?

Walvissen spotten is een absolute must do wanneer u gaat eilandhoppen op de Azoren. Vanwege de ligging van de eilanden en het voedselrijke water zijn hier maar liefst 25 soorten walvissen en dolfijnen te vinden! Juni, juli en augustus zijn de beste maanden om deze dieren te spotten. Maar ook in het voor- en naseizoen heeft u een redelijke kans dat u ze ziet. De leukste en avontuurlijkste manier is om met een zodiacboot de zee op te gaan. Kinderen vinden dit fantastisch!

Als u gaat eilandhoppen op de Azoren is elk eiland geschikt om op zoek te gaan naar deze magische zeedieren. Zelf ben ik de zee op gegaan vanuit Faial. Het was magisch om me in een zodiac midden op zee te bevinden, de contouren van de vulkaan Pico, de steile wanden van Sao Jorge en de uitstekende vulkaankrater van Faial in de verte te kunnen zien en walvissen van dichtbij te spotten.

Walvissen spotten op de Azoren
Zwemmen tussen het versteende lava op Faial

Zijn er stranden op de Azoren?

Wanneer u gaat eilandhoppen op de Azoren ziet u al snel dat de eilanden niet veel stranden hebben, maar ze zijn er wel. Zo heeft Sao Miguel een lavastrand en heeft Faial bij Porto Pim een heerlijk beschutte baai met zandstrand. De mooiste plekjes vond ik echter de rotszwembaden.

Door de vulkanische oorsprong zijn er aan de kust kleine beschutte baaien van gestold lava ontstaan. Hier kunt u samen met de kinderen heerlijk zwemmen. Op Pico vindt u bij Criação Velha een klein zandstrandje en het plekje bij Barca (vlakbij de Cella bar) is fijn voor jonge kinderen, omdat er bijna geen stroming of golfslag is. Een van mijn favoriete zwemplekken is Biscoitos op Terceira. Er is  veel ruimte om ergens te zitten en zijn er voorzieningen zoals een restaurant, een kleedruimte en sanitair aanwezig. In de zomer is er een kleine markt, waar u lokale producten kunt kopen.

Wat kan ik doen wanneer ik ga eilandhoppen op de Azoren?

Naast walvissen spotten, zwemmen op de mooiste plekjes en wandelen is er genoeg te doen voor gezinnen tijdens het eilandhoppen op de Azoren.

Avonturiers kunnen hun hart ophalen op Sao Miguel. Hier kunnen ze namelijk klimmen en klauteren over rotsen en door watervallen in de jungle tijdens een canyoning-avontuur. Mountainbikeliefhebbers kunnen de onverharde paden van het eiland verkennen. Doet u het liever rustig aan? Ga dan met de kids kajakken of suppen op een van de kratermeren.

Families die interesse hebben in vulkanen worden verliefd op Pico en zullen zich verwonderen over het vulkanische landschap Capelinhos op Faial. Bezoek lavagrotten en neem een duik in een van de warmwaterbronnen in Furnas.

Sao Miguel
Ponta Delgada

Lekker eten op de Azoren

Houdt uw gezin van lekker eten? Dan zit u op de Azoren sowieso goed. Op de Azoren worden veel dagelijkse levensmiddelen geproduceerd. Start de dag met een ‘bolo levado’, een zoet brood dat word gebakken in Furnas. Deze smaakt het lekkerst met boter en ananasjam van het eiland. Elk eiland kent ook zijn eigen kaas en in vrijwel elk restaurant is het mogelijk om een proeverij te bestellen. Een reis waarbij u gaat eilandhoppen op de Azoren is ook niet compleet zonder een traditionele stoofpot.

Tips van onze gezinsreizenexperts voor de Azoren

Bent u enthousiast geworden en wilt u gaan eilandhoppen op de Azoren? Bekijk dan onze reizen naar de Azoren en vraag onze gezinsreizenexperts om tips. Ze denken graag met u mee over wat de reis voor uw gezin bijzonder maakt.

Ook eilandhoppen op de Azoren? Bekijk onze reizen