Gezinsreizen expert Bart in IJsland

Je gunt je kind toch de wereld!

Reisspecialist Bart heeft een prachtige rondreis door IJsland gemaakt en deelt graag zijn verhaal en ervaringen.

“Heerlijk, een vlucht van maar 3 uur en zonder jetlag aankomen op de luchthaven van Reykjavik. Bij aankomst merk ik direct dat ik iets te enthousiast gekleed ben. Oeps, daar sta ik dan in mijn korte broek met 13 graden. Even omschakelen, maar ik heb er zin in en ben BIJNA klaar voor het avontuur!

De auto is opgehaald en na het verlaten van de luchthaven merk ik echt; dit is een bijzonder land. We rijden door een kale vlakte en komen nu nog maar amper auto’s tegen. De verschillen tussen Nederland en IJsland zijn nu al immens. Vanochtend stonden we nog met onze koffers in een overvolle trein naar Schiphol en nu, enkele uren later, zien we om ons heen geen enkel teken van leven. Na een uur rijden komen we aan in Reykjavik, gelukkig er blijkt toch leven te zijn op het eiland.

Reykjavik is gezellig, levendig en aan alles merk je dat dit de metropool is van het land. Een stad met ruim 100.000 inwoners. Ruim 30% van de IJslanders woont in Reykjavik. De stad is erg fijn om te beginnen. Het centrum is compact en leuk om de winkelstraat te bezoeken, maar ook zeker de kerk Hallgrimskirkja. Neem de lift naar de top voor een panoramisch uitzicht over de stad. In de avond blijft het tot laat licht, waardoor de stad tot laat levendig is.

Op de dag van vandaag heb ik lang gewacht. We verlaten de stad en gaan naar de Golden Circle. Watervallen, geisers, een krater en het Thingvellir Nationaal Park waar twee aardplaten uit elkaar drijven en er een grote kloof is ontstaan. Deze keer goed voorbereid, lange broeken, een windjack en een opgeladen camera verlieten we Reykjavik. We parkeren de auto bij de Gulfoss waterval en opeens zitten we in de mist. We zuchten en zeggen hardop ‘hebben wij weer, net mist als wij de waterval willen bezoeken’. Achteraf gezien een naïeve gedachte, want de mist is afkomstig van de enorme waterval, wauw! Dit is waarom ik naar IJsland ben gekomen. Daarna door naar de Strokkur geiser. Camera in de aanslag en het is wachten op het moment dat de Strokkur het hete water de lucht in spuit. Een fantastisch schouwspel. Aan het einde van de dag komen we vermoeid, maar voldaan aan bij het hotel.

Jaren heb ik mijn reisgenoot ervan moeten overtuigen om mee te gaan naar IJsland. Altijd kreeg ik de bekende redenen te horen. Het is te koud, er zijn geen stranden en het is duur.  Deels klopt dit natuurlijk. De temperaturen liggen zomers rond 15 graden, het weer is onvoorspelbaar en prijzen liggen hoger dan in Nederland. Toch is zelfs mijn reisgenoot om. Het landschap is zo indrukwekkend en nergens anders ter wereld in deze vorm te vinden. Met een badlaken op het strand liggen is geen optie, maar elk dorp heeft een eigen verwarmd buitenzwembad en de warmwaterbronnen bieden genoeg ontspanning. Daarnaast is het land niet voordelig, maar waar ter wereld ziet u in twee weken tijd een afwisseling tussen watervallen, geisers, vulkanen, kraters, fjorden, gletsjers, een ijsbergenmeer en walvissen?”

Ook een rondreis maken door het prachtige IJsland in combinatie met een bezoek aan New York? Bekijk onze reis ‘New York, stranden en natuur in IJsland‘. Uiteraard kunt u ook alleen naar IJsland.

Blijf op de hoogte

Wilt u verder lezen, leuke reistips en foto’s bekijken, op de hoogte blijven van aanbiedingen en de reiservaringen van andere avontuurlijke gezinnen volgen?

‘Like’ ons dan op Facebook & volg ons op Instagram.