Reisspecialiste Jolien over haar citytrip naar Reykjavik!

Je gunt je kind toch de wereld!

Eind november was ik in IJsland, voor een korte vakantie. We hadden vooraf al besloten dat we de 4 nachten die we hadden in Reykjavik zouden verblijven en dat we vanuit daar met een huurauto dagtripjes zouden maken. Om te laten zien dat je ook met een paar dagen verblijf in Reykjavik een prachtige indruk kunt krijgen van de prachtige natuur van het zuidwesten van IJsland, deel ik mijn reiservaringen natuurlijk graag!

Direct na aankomst, lokale tijd in de middag, hebben we de huurauto opgehaald en zijn we direct naar de Blue Lagoon gegaan, want die ligt vlak bij de luchthaven. Dit hadden we vooraf al afgesproken, want de tickets hiervoor moeten van tevoren geboekt worden. Deze geothermisch verwarmde baden liggen midden in een lava veld en het water is gemiddeld 40 graden. Omdat het in de winter vroeg donker wordt (rond 16.00 uur) hebben we vanuit de warme baden genoten van de zonsondergang, voordat we naar Reykjavik reden. Ook hadden we vooraf afgesproken gelijk voor de eerste avond een noorderlicht tour te reserveren. Buiten de stad heb je namelijk veel meer kans op het zien van dit fenomeen, omdat het donkerder is. We zagen het echter niet zo zitten om op eigen gelegenheid door de donkere landschappen te gaan rijden op onze eerste dag – en eerlijk gezegd hadden we ook geen idee waar we dan naar toe zouden moeten rijden om het noorderlicht te zien. De tour bood dus de perfecte oplossing. Jammer genoeg was het slecht weer en kregen we aan het begin van de avond te horen dat de tour daarom niet door zou gaan. Dat gebeurt vaker, maar je wordt dan altijd op de volgende tour geplaatst. Dus hopelijk zouden we de volgende dag meer geluk hebben.

De volgende ochtend dachten we op tijd op te staan, want het was immers nog donker toen we wakker werden. Het bleek echter al bijna 9.45 uur te zijn en tot onze verbazing was het nog steeds pikdonker! Snel zijn we op pad gegaan naar de Golden Circle gereden, op ongeveer 1,5 uur rijden vanuit Reykjavik. Onze eerste stop was Geysir, om vervolgens door te rijden naar Gullfoss. Het andere onderdeel van de Golden Circle is het nationale park Þingvellír. Het bijzondere aan het park is dat daar de Euraziatische en de Amerikaanse aardplaat ‘beginnen’ en uit elkaar drijven. Het park bevindt zich tussen de twee platen in, waar dus eigenlijk nieuw land ontstaat wat vanuit het binnenste van de aarde naar boven geduwd wordt. Ook met de auto merk je dat je vanaf een plaat naar beneden rijdt, een soort vallei in en aan de andere kant weer omhoog gaat!  Toen we bij het park aan kwamen was het al behoorlijk aan het schemeren en omdat we ook nog terug moesten rijden naar Reykjavik, was er geen tijd meer voor een mooie wandeling. Ook deze avond ging de noorderlicht tour niet door en was er zelfs sprake van een storm. De organisatie liet daarom gelijk weten dat ook de volgende dag de tour niet zou plaatsvinden. Dat betekende voor ons dat we nog maar één kans zouden hebben voor de tour, op onze laatste avond.

 

Golden Circle geiser

De tweede volledige dag besloten we naar Snæfelssness gegaan, een schiereiland ten noorden van Reykjavik. Hier staat het meest gefotografeerde bergje van IJsland, de Kirkjufell. De naastgelegen waterval was helemaal bevroren, maar prachtig om te zien. Er lag in dat gebied ook sneeuw, wat gelijk een heel winters gevoel geeft natuurlijk. Onderweg probeerden we te genieten van het landschap, maar omdat het de hele dag sneeuwde en we zelfs nog in een sneeuwstorm terecht kwamen, hebben we hier minder van de omgeving kunnen zien dan we vooraf hadden gehoopt.

 

De derde en laatste volle dag besloten we naar Vík te rijden, aan de zuidkust. Een prachtige route met de auto waar je over weidse vlaktes rijdt, met links in het binnenland de ruige bergen en rechts lopen de vlaktes door naar de kust. Onderweg kom je langs talloze watervallen, zoals de Skogafoss en de Seljalandsfoss. De bergen zijn heel indrukwekkend en bestaan uit een aantal grote vulkanen die bedekt zijn met gletsjers. Bij Vík komen de bergen uiteindelijk bij de kust en hier zijn ook de zwarte, vulkanische stranden te vinden. Na een lunch in Vík reden we dezelfde, prachtige route terug naar Reykjavik, hopend dat onze noorderlicht tour deze keer wel door zou gaan. Onderweg klaarde het weer gelukkig nog verder op en gelukkig bleek deze avond de noorderlicht tour door te gaan. We hebben deze avond veel geluk gehad met prachtig zicht op het noorderlicht! Wat een fantastisch einde van deze fantastische en bijzondere ‘ citytrip’!

Noorderlicht in Tromsø

Onze familireizen naar IJsland

Blijf op de hoogte van de mooiste familiereizen

Wilt u ook op reis met de kinderen naar IJsland? Bekijk al onze familiereizen naar IJsland. Wilt u verder lezen, leuke reistips en foto’s bekijken, op de hoogte blijven van aanbiedingen en de reiservaringen van andere avontuurlijke gezinnen volgen? ‘Like’ ons dan op Facebook, volg ons op Instagram of schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.