Reisverslag familie op reis door Thailand

Je gunt je kind toch de wereld!

Familie Vlieghe – Robijt in Thailand

met kinderen van 10 en 12 jaar

Wij hebben genoten van een top vakantie in Thailand met heerlijke herinneringen die eigenlijk niet in foto’s of woorden te vatten zijn, maar hier toch een kleine poging. Eigenlijk volgden de wow-momenten elkaar op. De volgorde zat helemaal goed. Een mooie combinatie van cultuur en natuur…

We startten onze reis in Bangkok op 3 juli. Na een vliegtuigtrip van 11u (die we eigenlijk heel goed verteerden) komen we rond 9u aan in Bangkok. Daar staan ze ons al op te wachten met een leuke verrassing voor onze kinderen. Eerste kennismaking met Bangkok: warm en druk verkeer.
We komen aan in het prachtige Anatara Sathorn hotel in een super de luxe familie-appartement met heel mooi zicht op de skyline van Bangkok. Even bekomen van de trip en genieten van het zwembad en de prima service.

De tweede dag (4 juli) staan er meteen 2 excursies op het programma. Vroeg in de morgen worden we afgehaald. We begrijpen meteen waarom, het is er super druk verkeer.

We starten met een bezoek aan de Maeklong markt. Zeker de moeite waard want een paar keer per dag komt er midden door deze markt een trein voorbij rijden. Voordat de trein komt, hoor je hem al van verre toeteren en heb je nog even tijd om een goede plek te vinden. Vlak voor de trein in aantocht is, worden de kraampjes in spoedtempo opgeruimd.  Het gaat allemaal heel snel. Van zodra de trein passeerde, staan de kraampjes meteen weer op het plaats.

Na een tussenstop in een kokosplantage, stappen we op een longtail-boot en varen we naar de drijvende markt Damnoen Saduak. Onze eerste keer in een longtail-boot… Er zullen nog heel veel boottochtjes volgen en daar genieten we elke keer opnieuw van. We ontdekken dat Bangkok niet voor niets het ‘Venetië van het Oosten’  wordt genoemd. We varen via kleine kanaaltjes (Khlongs) waarlangs typische boten liggen die verschillende eetwaren en handelswaar verkopen. En ook een aantal drijvende mini- restaurantjes die heerlijke gerechtjes bereiden.

Er zijn heel veel boeddhistische tempels in Thailand, ‘Wat’ zoals ze in de Thaise taal heten. Onze gids begeleidt ons naar enkele pareltjes. In Nakhon Pathom staat de Wat Phra Pathom Chedi, het hoogste boeddhistische bouwwerk ter wereld en één van de meest aanbeden monumenten in het land. De tempel steekt boven de stad uit dus we zien hem al van ver oprijzen. We maken kennis met enkele boeddhistische rituelen.

Bij het Grand Palace zien we veel goud, mozaïeken en vooral veel pracht en praal!

Het is er bloedheet. Dat ons koel privé-bus dichtbij staat te wachten, is geen overbodige luxe.
Na een bezoek aan de liggende Boeddha van 46 meter lang in Wat Pho, gaan we naar Wat Trimitr waar een zittende boeddha van 5,5 ton massief goud ons opwacht.

We zitten net op tijd in het busje want er komt een plotse stortbui opzetten. We hebben wel vaker geluk dat het regent als we er geen last van hebben.

Onze derde dag (5 juli) in Bangkok relaxen we in de voormiddag aan het zwembad. In de namiddag fietsen we door Bangkok (Colors of Bangkok). Van de sloppenwijken, over het water naar de groene long van Bangkok. De meeste fietspaden zijn verhoogd. De twee gidsen begeleidden ons perfect gedurende onze rit van 25 kilometer.

Op dag 4 (6 juli) regelt onze gids een extra uitstap naar Ayutthaya, de voormalige hoofdstad van Thailand. Een chauffeur brengt ons eerst naar het Zomerpaleis.

Na een leuke tussenstop bij de schildpadden, die we mogen voederen met schijfjes banaan, rijden we naar de mooiste tempels en boeddha ‘s met klinkende namen als Wat Yai Chai Mongkol (tempel met ontzettend veel boeddhabeelden en klooster), Wat Phra Mahathat (ruïnes, prangs en boeddhahoofd in boomwortels), Wat Phra Si Sanphet (met drie chedi’s met steile trap), Wat Lokayasutharam (een gigantische liggende Boeddha) en Wat Chai Watthanaram (met in het midden een 35 meter hoge prang en daaromheen een aantal kleinere stupas, gelegen op een groot groen veld en enkele onthoofde boeddha’s).
Ayutthaya is zeker en vast de moeite waard, een stad vol tempels en ruïnes en overal is er weer iets moois en indrukwekkends te zien.

Dag 5 (7 juli): tijd om Bangkok te verlaten. Nog even vermelden dat de organisatie door Asian travel in Bangkok tot in de puntjes verzorgd was. Telkens mooi op tijd, een heel zorgzame en attente gids en chauffeur, frisse doekjes en watertjes bij tijd. Ook leuk dat we steeds met ons gezin alleen waren. Al rond half 7 worden we afgehaald in het hotel met een minibus. Met een grotere bus rijden richting Kanchanaburi. Dit is de plek waar geallieerde krijgsgevangenen in de Tweede wereldoorlog de spoorweg naar Maynmar (het toenmalige Birma) en de brug over de Kwai-rivier hebben aangelegd! We varen onder en wandelen over de bekende River Kwai Bridge. De brug over de rivier de Kwai is de spoorbrug die deel uitmaakt van de Dodenspoorlijn.

We bezoeken het Oorlogsmuseum en de begraafplaats der Geallieerden Krijgsgevangenen.

Daarna worden we met een terreinwagen en longtail-boot door de prachtige natuur naar onze volgende bestemming gebracht: een drijvend hotel op de River Kwai Rivier!

Het is een magische en heel bijzondere plek. Het drijvend hotel ligt midden in de jungle en de sfeer is zeer hartelijk. We genieten er 2 dagen met volle teugen… van het lekker eten en vooral de sfeer. Naast een kennismaking met de lokale stam (Mon Tribe) en een bezoek de Hellpass Fire, de beruchte passage in een bergtop die door krijgsgevangen in erbarmelijke omstandigheden is uitgehakt, doen we  geen extra activiteit omdat het daar zo heerlijk vertoeven is.

We drijven heel vaak van de ene kant van de rivier naar de andere kant en genieten van een deugddoende massage. Als ’s avonds de olielampjes aangaan, is het supergezellig.

Als ons verblijf er op zit en we op dag 7 (9 juli) na een heerlijke massage terug op de longtail-boot stappen en wegvaren, beseffen we dat we wellicht niet meer op zo’n magische plek zullen komen.
Vlak voor de middag worden we opgehaald en lunchen we in een lokaal restaurant. We rijden door naar Nam Tok. Daar stappen we op een traditionele trein en rijden we over het originele Death Railway spoor. Een mooie rit door de natuur.
Na deze treinrit worden we met ons gezin naar Bangkok gebracht waar we ons naar het Zuiden zullen verplaatsen met de nachttrein. Na een toch wel spannende rit met het busje (de chauffeur slalomt door het drukke verkeer van Bangkok) vertrekken we rond half 8 richting Zuiden. Alweer een topservice want Asian travel begeleidt ons helemaal tot in de coupé. Wat een luxe! Leuk dat we van twee coupés 1 grote kunnen maken.  Lunch en ontbijt nemen we op de trein. Al schuddend vallen we in slaap. We worden ’s morgens gewekt met ontbijt en hebben eigenlijk beter geslapen dan verwacht. Niet veel later komen we aan in Suratthani. Alweer een leuke belevenis rijker!

Tijd voor een nieuw avontuur. En wat voor één! We komen aan in een waar paradijs. Elephant Hills Main Camp in Khao Sok.  Het luxueuze tentenkamp ligt in het nationaal park. Een prachtige ligging midden in de wondermooie natuur. De tenten zijn de max, sfeervol ingericht met natuurmaterialen en olifantenaccenten en voorzien van alle comfort! Luxe in de jungle.

We worden hartelijke ontvangen en krijgen het programma van de komende dagen te horen en maken kennis met onze gids, Banana.
We starten met: the elephant experience. Toch wel een hoogtepunt waar de kids (en wijzelf ook) enorm naar uitkeken.  Het olifantenkamp ligt in een natuurlijke omgeving van Khao Sok National Park. Hier worden de olifanten duidelijk goed behandeld. De mahouts (olifantenverzorgers) brengen de olifanten naar de centrale plaats. Na het modderbad mogen wij ‘onze’ olifant spoelen met de tuinslang en schrobben. Eerst een beetje voorzichtig maar al gauw merken we dat we geen schrik moeten hebben. Zalig! Na de wasbeurt bereiden we de maaltijd. Op een 10 meter lange tafel ligt allerlei fruit die we in kleine stukken hakken. En dan is het etenstijd. De slurven nemen alles gretig aan. De tijd vliegt en we genieten met volle teugen. De verwachtingen worden volledig ingelost: alweer een bijzondere ervaring.

Tegen lunchtijd gaan we terug naar het safarikamp waar een uitgebreid buffet met heerlijke Thaise gerechten op ons wacht. Daarna vertrekken we voor een rafttocht over de Khao Sok Rivier. We zitten apart en hebben elk onze peddelaar. Lekker relaxen en genieten van de prachtige omgeving. Het is een mix van oerwoud met kalkstenen, rotsen, bergen en veel groen. We proberen vogels, apen en slangen te spotten. De apen laten zich niet zien, maar we ontdekken wel enkele slangen en vogels. Plots klimt onze peddelaar boven in een boom en komt terug met een tros fruit (lamyai). De structuur is al die van een lychee, maar de smaak is toch wat zurig maar wel lekker.

Na anderhalf uur zit de tocht er op en gaan we richting kamp. Daar staat weer iets lekkers te wachten: watermeloen en pinda’s. Er is nog tijd voor een duik in het zwembad. Voor we ‘s avonds kunnen aanschuiven aan het buffet wordt een informatieve film over olifanten getoond, brengen kinderen van de basisschool enkele traditionele dansjes in volledige Thaise outfit en volgt er een korte kookdemonstratie. Een fantastische dag om nooit meer te vergeten.

Op dag 9 (11 juli) ontwaken we met de geluiden van de natuur: het getjilp van de vogels, insecten, kikkers en het geroep van apen, …. De zon piept door de laatste mistflarden, die de bergen ten zuiden van Elephant Hills omringen. Wat een prachtig zicht! Na de ‘gong’ schuiven we aan bij het ontbijtbuffet ‘with a view’, met keuze uit heel veel lekkers. Onze kids staan meestal als eerste in de rij!

Met een grote terreinwagen vertrekken we met ons gezinnetje oostwaarts voor een excursie in een rivierdelta/mangrovegebied. Banana brengt ons naar een lokale markt in Takua Pa.

Daarna rijden we richting Banyan Tree Klong. Per speedboot verkennen we de rivier en varen we naar een Birmaanse boot die midden in de rivier ligt. Het zicht wordt alsmaar mooier!
Van daaruit kajakken we door de mangrove (een doolhof van bomen) en spotten we vogels, krabben, …en luisteren we naar de geluiden. Toch best wel wat manoeuvreren tussen de bomen. Terug op de boot wordt een lekkere lunch geserveerd. Ervoor en erna kunnen we in de rivier plonsen. We varen met de speedboot een eindje terug op de rivier, voorbij een vissersdorpje en ontdekken nog een ander stuk mangrove. We zijn alweer onder de indruk van zoveel moois! Extra leuk is dat we dit met ons gezin alleen beleven en er steeds heel attente mensen ons in de watten legt (fris water, handdoeken, …).

Op dag 10 (12 juli) ontdekken we het regenwoud al wandelend. Eerst de rivier over en dan start de tocht. Over kleine paadjes, langs waterstroompjes, af en toe steil omhoog en omlaag waardoor we ons aan de takken en boomwortels moeten vasthouden om niet weg te glijden. Onderweg zien we gigantische bomen met enorme wortels, een grote verscheidenheid aan (exotische) planten, palmen, varens, bamboe, mossen en nog oneindig veel meer. We horen de roep van Gibbons, zien vogels, insecten (veel muggen), een kakkerlak, een krab en een schorpioen … door de lichte regen zien we jammer genoeg geen apen in de bomen.

We wandelen samen met twee koppels. Twee gidsen loodsen ons door de jungle en geven af en toe een woordje uitleg en tonen ons bijzondere plekjes en dieren. Net als het stevig begint te regenen, komen we aan in een hut waar onze lunch wordt bereid boven het vuur. We eten uit kokos- en bamboekommetjes, blijkbaar een eeuwenoude traditie van jungle-wandelaars.
Helaas is het in de middag alweer tijd om terug te keren naar Elephant Hills. Ons verblijf zit erop.  Elephant Hills is een pareltje en een onvergetelijke ervaring!
Een busje brengt ons naar de Donsak Pier waar we op de ferry stappen die ons in anderhalf uur naar Koi Samui brengt, onze laatste bestemming.

Ons hotel White Sands Samui zit goed verstopt aan de straatkant, maar ligt vlak aan het Lamai Beach. Het is pas begin 2017 geopend dus alles is nieuw. De minimalistische stijl, grote kamers en lichte kleuren bevallen ons. Ideaal om nog even te relaxen en te luieren aan de zee en in het zwembad voor we weer huiswaarts keren. We zitten in een wat rustiger deel van de badplaats en moeten wel even wandelen voor we in het centrum van Lamai Beach zijn. Een leuk stadje met veel restaurants, terrassen, winkeltjes (waar we onze laatste souvenirs kopen) en heel veel plaatsen waar je terecht kan voor allerlei massages (wat we meermaals doen, want dit kan voor een appel en een ei)!

Vlakbij ligt Hin Ta & Hin Yai. Deze twee rotsen (Grandmother & Grandfather Rock) lijken op mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen – compleet met een stroompje water op de juiste plek. Leuk voor een korte fotostop en best grappig want sommigen nemen er nogal bizarre poses aan!

Op de voorlaatste volle dag (14 juli) beleven we nog een laatste highlight: een dagje snorkelen bij Ko Tao. Dit kleine tropische eilandje is hét duik- en snorkeleiland van Thailand. Het heldere water, de afgelegen baaitjes en de witte zandstranden maken dit eiland toch wel bijzonder. We snorkelen op twee plaatsen. Het water bij Koh Nang Yuan is ondiep en  ideaal om te snorkelen.
Na de lunch springen we vanuit de boot in het  water bij Lighthouse Beach. Hier is het dieper en dit geeft een totaal ander zicht. We zwemmen tussen de mooie koraalriffen met tropische vissen en roggen. Jammer genoeg slaat het weer wat om, al is dat op zich geen probleem bij het snorkelen. De zee is heel wild bij de terugvaart. We worden helemaal door elkaar geschud. Best wel spannend en tegelijk ook wel een belevenis.

Op zondag 16 juli vertrekken we vroeg naar de luchthaven van Koh Samui. De terugrit naar de luchthaven is opnieuw prima geregeld. Leuk dat er iemand klaar staat om de tickets af te printen en ons te begeleiden. Op een uurtje staan we in Bangkok en dan begint de lange vlucht naar huis. Ons avontuur zit er op.

Dankjewel Travelnauts voor deze prachtige reis.
Tijd om te (beginnen) dromen van nieuwe bestemmingen…

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Thailand.