Reisverslag familie op reis per camper door West-Amerika

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 14 en 13 jaar

Wij hebben deze reis gemaakt met een camper, het ideale vervoermiddel om optimaal van de schitterende natuur te kunnen genieten. In de voorbereiding hebben wij met vele mensen gesproken die ook deze reis gemaakt hebben en hebben we samen een route uitgestippeld. Uiteindelijk is deze reis veel mooier geworden dan wij van tevoren hadden gehoopt. Hieronder volgt een verslag waarin we per dag kort onze reis zullen beschrijven.

Dinsdag 20 juli: Vlucht naar Amerika
Vanmorgen om 06.15 uur opgestaan, de laatste dingen nog in de koffers gedaan en rond half 8 op weg naar Schiphol. Inchecken, door de douane en dan begint het lange wachten. Daarna naar de gate, waar de ‘strenge’ controle begon. Om 12.15 uur gingen we de lucht in. Om 14.30 uur (plaatselijke tijd) kwamen we aan in Washington. De douane verliep ook vlot: irisscan en vingerafdrukken van beide handen, daarna koffers pakken. Vragen van douanebeambten beantwoorden en koffers weer inleveren. Dit allemaal op een afstand van ongeveer 100 meter. Na wederom een vlucht van ruim 5 uur zijn we om 21.00 uur (wederom nieuwe plaatselijke tijd) geland in San Francisco. Met de taxi naar ons hotel, het Holiday Inn hotel midden in de stad. Inchecken en om 22.15 uur waren we op onze hotelkamer. Ondertussen waren we behoorlijk moe (in Nederland is het inmiddels half 8 in de ochtend) dus snel ons bed opgezocht en nu maar hopen dat we geen last hebben van de jetlag.

Woensdag 21 juli: San Francisco
Vanmorgen om 7.00 uur wakker geworden rustig opgestaan, gedoucht, daarna om 09.00 uur op zoek naar een ontbijtje. Gelukkig zit Starbucks om de hoek… Het is wel een koude dag, dus jassen aan. In het hotel hebben we een dagkaart gekocht. Hiermee kun je een dag gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief cablecar). Na het ontbijt de cablecar opgezocht. Het beginpunt zit vlakbij het hotel. We zijn naar de haven van San Francisco geweest, waar ook de Bay Bridge goed te zien was. We maakten steeds gebruik van de cablecar. Een tussenstop gemaakt in Chinatown.

Bij het andere beginpunt van de cablecar was het zo druk dat we zeker een uur gewacht hebben voordat we mee mochten naar de Fishermans Wharf. Wat een steile wegen hier in San Francisco. Bij Fishermans Wharf hebben we op z’n Amerikaans geluncht; broodje hamburger met friet, koffie en drinken met uiteraard een refill. Daarna gelopen naar Pier 39; daar hebben we vele zeehonden lui zien liggen. Van hieruit konden we Alcatraz en de Golden Gate Bridge zien liggen.

Daarna met de bus naar de Golden Gate Bridge. ’s Avonds in de stad nog iets gegeten en met de cablecar terug naar het hotel. Het is inmiddels behoorlijk koud geworden. Helaas verbleven we slechts 1 dag in deze mooie stad.

Donderdag 22 juli: Camper ophalen en op pad
San Francisco – Yosemite (213 km)
Vanmorgen om 06.15 uur opgestaan. Douchen, aankleden en koffers inpakken. Bij Starbucks ontbeten. Vandaag gaan we met de taxi naar San Leandro om onze camper op te halen bij de camper verhuurmaatschappij.

Taxi’s staan bij de hotels te wachten om je weg te brengen. Aangezien wij met z’n vieren zijn met 4 koffers, werd door de taxichauffeur een collega met een grotere taxi aangehouden om ons weg te brengen. Deze taxichauffeur was een heel gezellige man, wiens mond niet stil stond. Hij vertelde ons veel over de stad, de Bay Bridge en was behoorlijk goed op de hoogte over voetbal en het WK, dit ondanks het feit dat hij voordurend zei: ‘I hate soccer’. Onze grootste verrassing kregen we te horen bij het ophalen van de camper: ‘You have got an upgrade!’ Het type camper dat we eigenlijk hadden gereserveerd, was er niet meer, dus we krijgen een type groter en luxer. We moesten behoorlijk wennen aan de grote camper.

Nadat we boodschappen hadden gedaan bij een grote supermarkt, gingen we op weg naar: Yosemite Pines RV resort (met zwembad, wifi) Een mooie camping vlak voor Yosemite NP. Hier nog heerlijk gezwommen en op tijd naar bed.

Vrijdag 23 juli: Yosemite National Park
De eerste nacht in de RV zit erop. Goed geslapen. Vanmorgen om 07.30 uur zaten we aan het ontbijt. Nog een camping geregeld in Las Vegas en wat dingetjes waarbij we internet nodig zouden hebben. We wilden een camping in het park zelf proberen te reserveren: ‘First come, first place…’. Dus vertrokken we naar Yosemite. Bij dit park hebben we een parkpass gekocht geldig voor alle nationale parken in Amerika. Net na de ingang was het Visitor Centre en een campground reservationbureau. Daar konden we nog net de laatste plaats boeken op camping Hodgdon Meadow, aan het begin van dit park. Goede plaats midden in het park, in de schaduw, hier geen verbinding met de buitenwereld: geen telefoon, geen internet… Toen naar de grote parkeerplaats midden in het park gereden voor een wandeling naar de Vernal Falls. Na enkele stops, het was erg warm, op naar de top van de waterval. Het was een bijzonder mooie maar  zware tocht met mooie uitzichten op de Vernal Falls, zeker de moeite waard.

Zaterdag 24 juli: Watervallen
Yosemite – Yosemite Zuid (169 km)
Redelijk op tijd vertrokken van de camping. Via een prachtige weg op weg naar Glacier Point. Op Glacier Point heb je een prachtig overzicht van het park. We zien veel watervallen, zelfs de Vernal Falls waar wij gisteren naar toe gelopen zijn, verder hoge en vele bergtoppen. De hoogsten waren bedekt met sneeuw. Daarna op weg naar Yosemite Zuid.

Net buiten het park op KOA camping Yosemite South een plaatsje gevonden. Heerlijk afgekoeld in het zwembad. Daarna boodschappen gedaan in het dorpje.

Zondag 25 juli: Kings Canyon & Lake Kaweah
Yosemite Zuid – Lake Kaweah (264 km)
Om 09.30 uur zijn we vertrokken naar Kings Canyon NP. Hier zijn mooie, grote en dikke bomen, sommigen met een omtrek van 31 meter. Je kon door omgevallen bomen lopen, zonder te bukken. Aan Kings Canyon zit Sequoia NP vast. De natuur is hier erg groen. We wilden graag in het park kamperen, maar helaas de campings zaten vol. Dan maar doorrijden. De weg was eigenlijk alleen geschikt voor voertuigen tot 22 feet, onze camper was 32 feet…… de weg was mooi, bijzonder, steil, bochtige en smal. Uiteindelijk overnacht op camping Horse Creek Campground, aan een meer. Hier stonden we met nog 1 andere camper verder helemaal leeg, terwijl dit toch een mooie camping is.Heerlijk gebarbecued en een vuurtje gestookt. Het was erg warm, generator voor de airco kwam hier goed van pas.

Maandag 26 juli: Oeps… buitengesloten
Lake Kaweah – Yermo (417 km)
Op weg naar Las Vegas. Na de bossen en rotsen komen we nu in de woestijn. We hebben in een campingboek een camping halverwege gezien, maar deze hebben we niet gevonden. Dan maar doorrijden richting Las Vegas. Gestopt bij KOA camping Bastow Calico. Heerlijk gezwommen. ’s Avonds na het eten wilden we alles in de camper zetten, maar deze was op slot gevallen. Wat nu? Gelukkig hadden we een raampje niet op slot zitten en konden we deze opzij schuiven, hor eruit gehaald en Thomas is naar binnen geklommen. Gelukkig!

Dinsdag 27 juli: Las Vegas
Yermo – Las Vegas (233 km)
Om 08.30 uur ontbeten in de schaduw, want het is al erg warm, 35 gr.. Met de shuttlebus vanuit de camping naar Ghost Town Calico. Dit is een oud zilvermijn stad met saloons, winkeltjes en restaurant. Met een treintje kon je door het oorspronkelijke zilverwinningsgebied. Na een uurtje zijn we terug gegaan naar de camping en zijn we vertrokken naar Las Vegas. In Vegas hebben we een plaats gereserveerd op KOA camping Circus Circus: een zeer groot geasfalteerd terrein aan ‘de Strip’. Vlug elektriciteit en water aangesloten en airco aan. Daarna onze eerste kennismaking met ‘de Strip’. Als allereerste hotel Circus Circus bezocht. Ongelooflijk wat een belevenis. Je kijkt je ogen uit. Daar ook gegeten in één van de vele restaurants. ’s Avonds wederom naar de Strip, bij hotel Treasure Island de piratenshow gezien. Een spektakel van wel 20 minuten met vuurwerk, vuur, dans, zang, water, kanonschoten… Nog even naar hotel Venetian gelopen en toen terug naar de camper. Bij hotel Circus Circus ons ontbijt voor de volgende dag gekocht; heerlijke donuts!

Woensdag 28 juli: Shows & shoppen in Las Vegas
’s Morgens meteen een dagkaart voor de Deuce (openbaar vervoer) gekocht. Hiermee kun je op een perfecte manier door Vegas reizen (afstanden zijn erg groot). Als eerste naar het outlet centrum geweest en goed geshopt. Alles naar de camper gebracht en weer terug gegaan naar de Strip. Met de bus naar het einde van de Strip gegaan en van daaruit teruggelopen richting hotel Circus Circus. Vele bijzondere hotels van binnen en buiten bekeken. Ook de show van de vulkaanuitbarsting bij hotel Mirage was geweldig om mee te maken. Daarna de bus gepakt naar Fremont Street, downtown (oude Las Vegas). Het was erg druk en warm. Nog iets gegeten en daarna met de bus weer terug. Morgen vroeg op. Uiteindelijk lagen we om 00.00 uur in bed.

Donderdag 29 juli: Helikoptertocht over de Grand Canyon
Las Vegas – Grand Canyon – Springdale (Zion NP) (272 km)
Vanmorgen om 04.15 uur (!!!) opgestaan, vandaag gaan we met de helikopter vanuit Las Vegas naar de West Rim van de Grand Canyon. We worden door een shuttlebus bij de ingang van hotel Circus Circus opgehaald (15 min. lopen).

Om 06.45 uur gaan we de helikopter in, reddingsvesten om, gordel om, koptelefoons op, propellers beginnen te draaien en daar gaan we richting de Grand Canyon. We vliegen over de Hoover Dam, Lake Mead, Colorado river en uiteindelijk de Grand Canyon. Daar maken we een stop voor een ontbijt met champagne. De zon komt langzaam op en schijnt op de mooie rotspunten. Het is een prachtige ervaring, de natuur van de Grand Canyon is onbeschrijflijk. Het is een mooie, spectaculaire, geweldige, super gave, bijzondere coole vlucht!!

Met de shuttlebus weer teruggebracht naar hotel Circus Circus. Voor de lunch nog lekkere donuts gehaald. Vlug nog een gokje gewaagd in Circus Circus, maar helaas… Toen op weg naar Springdale, dorpje voor Zion NP. De omgeving veranderd van woestijn in bergachtig gebied. Mooie, grote, steile rotsen in verschillende kleuren. Op RV resort Zion Canyon campground met zwembad, hadden we een plekje aan een stromend riviertje. Geweldig uitzicht en een geweldige plaats. De eigenaar van de camping voorspelde dat we hier langer dan 1 nacht zouden blijven… In het dorpje Springdale weer boodschappen gedaan.

Vrijdag 30 juli: Zion National Park & rivier tuben
Het was al behoorlijk warm toen we opstonden. Met de shuttlebus, die voor de camping stopt, naar Zion NP gegaan. Met de shuttlebus in het park zelf naar het laatste punt gegaan en weer terug. Het is zo warm dat we besluiten terug te gaan naar de camping en vanavond terug te gaan. Tegenover de camping is Adventurepoint. Daar hebben we geregeld dat we ’s middags konden deelnemen aan tubing (met een grote rubberen band over de rivier). Geweldige tocht en je wordt naderhand met een busje weer afgezet bij Adventurepoint. Leuke afwisseling. De campingeigenaar had gelijk, we boeken nog een nacht op deze schitterende camping. ’s Avonds in Zion NP gepicknickt. Daar herten en kalkoenen gezien. Nog een korte wandeling gemaakt, maar het werd al snel donker. Teruggegaan naar de camping.

Zaterdag 31 juli: Rode rotsen in Bryce Canyon
Springdale (Zion NP) – Bryce Canyon NP (203 km)
Vandaag rijden we dwars door Zion op weg naar Bryce. Onderweg moeten we door een tunnel, aangezien onze camper te groot is, moeten we tol betalen. Rangers kunnen dan het verkeer tegenhouden, zodat wij door het midden van de tunnel kunnen rijden. Toen we de tunnel uitkwamen, hadden we een heel ander landschap; rotsen opgebouwd uit schijven. Erg mooi. We reden door Red Canyon. Weer een heel ander landschap; rode rotsen in verschillende vormen. Super. In Bryce Canyon NP hebben we de camper neergezet op North Campground, een camping midden in het park. Met de camper zijn we naar Rainbow Point gereden. Een hele mooie tocht met vele uitzichten. De zon scheen erg mooi op de rotspartijen. Het is bijzonder hoe deze rotsen zijn uitgesleten; zeer veel verschillende vormen zoals bruggen, punten, rotsen, bollen enz. Het kleurde van wit, geel, roze naar rood. Tijdens de tocht hebben we weer vele herten en gazelles gezien. Dit park ligt erg hoog (3500 meter) en het koelt ’s avonds dus erg af.

Zondag 1 augustus: Capitol Reef National Park
Bryce Canyon NP– Capitol Reef NP (261 km)
Om 08.00 uur opgestaan en daarna de shuttlebus gepakt naar Sunrisepoint. Van daaruit gingen we een wandeling maken door het Bryce Amfitheater. Het is een mooie, geweldige, indrukwekkende, stijle tocht waar je van boven naar beneden loopt en dus naderhand weer omhoog moet klimmen. Je voelt je erg klein tussen deze rotsen. Je ziet steeds andere dingen, vormen, kleuren. Dit park is zo mooi dat je je bijna niet voor kunt stellen dat dit puur natuur is. We kwamen uit bij Sunsetpoint. Vandaar hebben we de shuttlebus genomen naar Brycepoint. Daar kun je alleen met auto of shuttlebus komen. Hier heb je een prachtig, wijds uitzicht over het Bryce Amfitheater. De camper opgehaald en vertrokken naar Capitol Reef NP. De weg daarheen was erg gevarieerd; bossen, rotspartijen die uit verschillende lagen bestonden, rotspartijen die uit gladde ronde bollen bestonden, woestijn, weilanden met koeien, uitgestrekte vlaktes…

Bij Capitol Reef NP hebben we op camping Capitol Reef Trails iets gedronken en gegeten en zijn toen een ‘scenic drive’ met de camper gaan maken door het park. Hier lagen grote, speciale stenen. Maar het contrast met Bryce Canyon NP was zo groot, dat dit tegenviel (achteraf op de foto’s zien wij dat het toch wel een mooi park is). Dus omgedraaid en naar Hickman Bridge gegaan. Onderweg nog muurschilderingen (petroglyphs) gezien. Bij Hickman Bridge was een mooie en duidelijke echo te horen. De tocht erheen was een hele klim en daling. We hebben een soort brug gezien, maar of het die is die we eigenlijk wilden bekijken, dat weten we niet. In een dorpje zijn we lekker gaan eten. Pizza op z’n Amerikaans.

Maandag 2 augustus: Moab
Capitol Reef NP – Moab (Arches NP) (353 km)
Op weg naar Moab. Onderweg weer andere rotsen gezien. Nu voornamelijk grijs en zwart. Dit was een weg waar we bijna niemand hebben gezien. Onderweg boodschappen gedaan. Vannacht slapen we op Moab KOA kampground. Daar even gezwommen en ’s middags zijn we naar Arches NP gegaan. Daar hebben we veel verschillende rotsen gezien; Balance Rock, Windows Point, Delicate Arch. Het werd steeds donkerder, begon hard te waaien en we zagen mooie lichtflitsen: het werd noodweer. Toch zijn we helemaal naar het eindpunt gereden. De regen stroomde als watervallen van de rotsen af, gekleurd in de kleur rood. Mooi park met vele verschillende rotsen en bogen. Op de camping was het droog, maar even later begon het toch te regenen. Dus binnen gegeten. En de rest van de avond binnen gebleven. Met z’n allen het vervolg van de reis uitgestippeld. Thomas en Nikki gaven aan dat ze graag een keer langer op een camping wilden blijven… beetje vakantiegevoel krijgen.

Dinsdag 3 augustus: Monument Valley & kamperen aan het strand
Moab – Monument Valley – Lake Powell/Page (512 km)
Om 09.30 uur weer vertrokken. Onderweg een tussenstop gemaakt bij Hole ’n the Rock (holwoning bekijken, tuin, oude spulletjes, leuk om even te zien) en bij Newspaper in Rock (is een eind rijden om een grote muur met rotstekeningen te zien, wel mooi). De weg in Monument Valley was zeer bijzonder en erg mooi. Om het park in te gaan moet je entree betalen aan de indianen (niet zoals ze in boekjes afgebeeld staan, maar gewoon in shirt en spijkerbroek). De rotsen staan op soort tafeltjes. Je mag door het park rijden met auto’s of onder begeleiding van indianen. Hier vroegen ze veel voor (ze zeiden $ 65,00 pp), dus dat hebben we maar niet gedaan. We besloten door te rijden naar Lake Powell. Dit bleek in Glen Canyon NP te liggen. Uiteindelijk zijn we op de strandcamping Lone Rock uitgekomen, het is een bijzondere ervaring om met je camper een nacht door te brengen op het strand. Heerlijk, wat een vrijheid!!!

Woensdag 4 augustus: Grand Canyon
Lake Powell – Grand Canyon (248 m)
We wilden op een andere grotere camping staan bij Lake Powell, waar we elektriciteit en water zouden hebben, maar daar was helaas geen plaats. Dan maar doorrijden naar de Grand Canyon. In Grand Canyon NP heb je vele uitzichtplaatsen. Wat is de Grand Canyon groot, uitgestrekt, weids, massaal, gigantisch en heel hoog/diep. Vlak bij het bezoekerscentrum heb je een wandelpad waar het erg druk is en waar op je op rotspunten mooie foto’s kan maken. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees… wel prachtig! Daarna doorgereden naar het zuiden van de Grand Canyon, naar het dorpje Tusayan. Daar hebben we op RV park campground Tusayan gestaan. In Tusayan overnachten vele bezoekers aan de Grand Canyon; dus vele restaurants, souvenirshops en het IMAX theater. ’s Avonds zijn we naar het IMAX theater gegaan en hebben de film over de Grand Canyon gezien. Leuk, maar het had spectaculairder mogen zijn.

Donderdag 5 augustus: Route 66 & het ‘wilde westen’
Grand Canyon – Needles (via Route 66)
Om 08.30 uur zijn we weer vertrokken en al snel werd Route 66 aangegeven. In het plaatse Seligman begint echt de Route 66. Meteen kom je in de jaren 60; poppen van Elvis, Marilyn Monroe etc. Oude spulletjes en reclameborden. Heel leuk om te zien en te bekijken. Onderweg komen we nog een authentiek stukje jaren ’60 tegen. Een shop maar eigenlijk meer een museum. Uiteindelijk komen we in Kingman aan. Grote stad waar niets meer van de Route 66 te zien of te beleven is. Vlak daarna toch weer de Route 66 gevonden. Echter nu is het een smalle, bochtige, rotsachtige weg in de bergen. Gelukkig weinig verkeer, op deze weg is de camper weer erg groot. Uiteindelijk komen we in ‘ghost town’ Oatman aan. Echt een heel oud wildwesternstadje met kleine, oude winkeltjes, restaurantjes. Hier lopen zelfs wilde ezels rond.

Daarna doorgereden naar KOA camping Needles. Daar heerlijk gezwommen en s’avonds ook nog om af te koelen, maar dat lukt niet echt…Het blijft lang rond de 35 gr.

Vrijdag 6 augustus: Rit door woestijngebied
Needles – Banning (312 km)
Het is wederom weer erg warm ’s morgens vroeg (woestijngebied). Via de snelweg wilden we naar Banning, maar onderweg werd Route 66 aangegeven en dat maakte volgens de kaart niet veel uit. Dus Route 66 vervolgd. Hier verder niet veel te beleven, buiten oude vervallen restaurants, winkels en stations om. Dwars door de woestijn dus erg warm en grote zoutvlaktes. Onderweg ook nog enkele fata morgana’s gezien. In Palm Springs gestopt bij Starbucks (ons favoriete tentje) en besproken hoe verder; via Joshua Tree of via snelweg naar Banning. De kinderen wilden graag meteen naar camping in Banning. Op KOA camping Banning Stagecoach hebben we wat gegeten en gezwommen. Vlakbij was een outletcentrum, dus daar naar toe gegaan. Geshopt en gegeten bij Mc Donalds.

Zaterdag 7 augustus: Los Angeles
Banning – Los Angeles (Nordridge) (184 km)
We vertrekken verder naar Los Angeles. Wat een wegen; 12-baans snelwegen door de stad, soms 4 wegen boven elkaar. Gelukkig hebben we wel een Tomtom bij ons. Dat heb je hier echt nodig. In de wijk Nordridge ligt camping Walnut RV park. Deze hadden we halverwege de vakantie al gevonden in de boeken en gereserveerd. Nadat we de camper neergezet hadden, zijn we gaan zwemmen in het heerlijke warme zwembad. ’s Avonds gebarbecued en naar het shoppingcentre gelopen. Daar zijn we op zoek gegaan naar een ipad. Deze hebben we gevonden maar niet gekocht. Terug bij de camper wat gedronken, spelletje gedaan en gaan slapen.

Zondag 8 augustus: Hollywood & Beverly Hills
Los Angeles – Hollywood (69 km)
Op advies van andere Nederlanders zijn we vandaag niet naar Universal Studio’s gegaan, omdat het zondag is en dus extra drukte. Dan maar naar Hollywood. Het is moeilijk om een parkeerplaats te vinden voor de camper. Vele parkeerterreinen weigeren campers of je moet dubbel tarief betalen. Iets buiten de wijk Hollywood de camper ergens in een straat neergezet. Naar centrum gelopen. In het centrum de Walk of Fame bezocht. Vele winkeltjes bekeken. Het is erg druk. Uiteraard een sterren-tour gemaakt in een klein busje met open dak. We zijn eerst naar uitzichtpunt over Los Angeles gegaan waar je de Hollywood Signs (letters Hollywood) goed kunt zien. Daarna vele huizen van beroemdheden gezien in Hollywood en Beverly Hills. Een dure winkelstraat met dure auto’s gezien. De tour duurde ongeveer 1 1/2 uur. Daarna de camper weer opgezocht en terug gegaan naar de camping om te gaan zwemmen.

Maandag 9 augustus: Dagje Universal Studio’s
Los Angeles – Universal Studio’s (56 km)
Vroeg opgestaan. Vandaag gaan we een bezoek brengen aan de Universal Studio’s. Via Universal citywalk (winkelstraat voor Universal Studio’s) naar de kassa gegaan. Eerst werden tassen/rugzakken gecontroleerd. Bij de kassa’s stonden geen rijen, dus we konden meteen kaartje kopen. Het is een geweldig mooi, verzorgd, zeer net, afwisselend, uitdagend, spectaculair park. We zijn meteen naar de Studio Tour gegaan, de wachtrij was nog niet lang. Verder in het park zijn verschillende leuke attracties, achtbanen, 3D-films, spectaculaire water- en vuurshow, verschillende filmhelden zoals Shrek en Spongbob lopen rond. Het is een dagvullend programma. Terug bij de camper alles opgeruimd, want morgen moet de camper ingeleverd worden.

Dinsdag 10 augustus: Camper inleveren & zwemmen
Los Angeles (Airport Hotel Marriott) (79 km)
Vroeg opgestaan en de laatste dingen schoongemaakt en opgeruimd. Om 10.00 uur camper ingeleverd. Met een transferbusje zouden we naar het vliegveld worden gebracht. De chauffeur was zo aardig om iedereen bij het hotel af te zetten of bij Alamo voor de autohuur. Samen hebben we hotelkamer bekeken en zijn daarna vlug gaan zwemmen in het mooie zwembad. Dit hotel is echt een aanrader, prachtig groot zwembad met ligbedjes. Drinken en koeken gaan halen bij Starbucks, zat in het hotel. ’s Avonds zijn we naar Long Beach gegaan met de auto. Daar gegeten, maar het was te laat en te koud geworden om nog naar het strand te gaan. Het koelt ’s avonds hard af.

Woensdag 11 augustus: Santa Monica & Venice Beach
Vannacht opgeschrikt door brandalarm. Gelukkig was er niets aan de hand, maar dat was wel schrikken. ’s Morgens heerlijk nog gezwommen in het zwembad, relaxt in jacuzzi, in zon gelegen (in schaduw was het frisjes). ’s Middags zijn we met de auto naar Santa Monica gegaan. Hier is een houten pier, die ver het water in gaat, mooi strand en is het einde van Route 66. Daarna naar Venice Beach gegaan. Mooi strand en op de boulevard vele winkeltjes en kraampjes. Hier zie je veel skateboarders, ‘veteranen’ en hippies. Heerlijk gegeten op het terras van een prima eettentje. Terug bij het hotel hebben we online ingecheckt en de koffers alvast ingepakt.

Donderdag 12 augustus: Terug naar Nederland
Vanmorgen om 06.00 uur opgestaan en met de auto naar Alamo gegaan. Daar stond een transferbus naar vliegveld klaar. We konden vlug onze koffers afgeven omdat we al ingecheckt hadden. Er stonden verschillende mensen klaar om je te helpen. Daarna moesten we door de douane. We waren vergeten om een fles water uit de rugzak te halen… oeps.

Toen in het vliegtuig: een vlucht van 5 uur naar Chicago, daarna de lange vlucht van 7½ uur naar Schiphol.

Vrijdag 13 augustus: Amsterdam
Om 09.15 zijn we geland. De koffers gepakt en naar huis.

Het was een geweldige, bijzondere reis om met z’n viertjes te maken. Camper is echt aan te raden; gevoel van vrijheid. Bijna op elke camping staat een picknicktafel met BBQ en stookplaats voor elke camper. We hebben bijna 4400 km gereden. Een Tomtom is noodzakelijk in Los Angeles. Je doet erg veel indrukken op en je wilt alles zien, tenminste wij wel. Echt uitgerust ben je niet maar zeker voor herhaling vatbaar. Wij gaan zeker nog een keer terug.

Bekijk hier onze camperreizen naar Amerika.