Dit wil je beleven op de Azoren!

De eilanden van de Portugese Azoren zijn echt een verrassing. Houden jullie van avonturen beleven in de ongerepte natuur? Dan kunnen deze prachtige eilanden in de Atlantische Oceaan zo maar jullie volgende reisbestemming worden! Onze gezinsreizenexperts Anouk en Mandy zijn onlangs op ontdekkingsreis naar de Azoren geweest. Ze kwamen terug met de mooiste foto’s, verhalen, tips en natuurlijk heel veel informatie voor toekomstige reizigers. In deze blog delen ze hun 6 leukste tips.

Anouk en Mandy op de Azoren
Door: Anouk Vial en Mandy de Haas
Land: Azoren
Datum: 25 oktober 2023
Sete Cidaded Grota do Inferno uitzichtpunt

1. Bezoek het meer van Sete Cidades

Eilandhoppen in de Azoren is met kinderen heel goed te doen dankzij de korte afstanden en de afwisselende activiteiten die je hier kunt ondernemen. En we beginnen gelijk met één van de must-do’s om te ondernemen op de Azoren: breng een bezoek aan Lagoa das Sete Cidades in het westen van São Miguel. Dit grote, vulkanische kratermeer kleurt spectaculair groen en blauw. Er zijn verschillende uitzichtpunten, waarvan wij Vista do Rei en Grota do Inferno absoluut de mooiste vonden. Vooral de wandeling naar Grota do Inferno is een hele beleving! Hier wandel en klim je door tropische bossen naar het uitzichtpunt, echt fantastisch. En leuk voor de kids: je hebt hier gelijk een insta-waardige fotospot te pakken.

2. Verken Grená Park

Bij toeval ontdekken we dit tropische paradijs bij Lake Furnas op São Miguel. Het Grená Park is een plek voor actieve gezinnen; klimmend en klauterend vind je je weg over houten trappen en bruggen, door groen bos en langs heldere watervallen. Er is ongeveer vijf kilometer aan wandelpaden om te verkennen. Het hoogtepunt van het park is de Salto da Inglensa, een waterval die bovenaan een helling ligt. Om daar te komen, hebben jullie wel een klim van maar liefst 633 treden te maken.

Manda in Grená park Azoren
Walvissen spotten op de Azoren

3. Walvissen en dolfijnen spotten

Wat ons betreft is dit dé highlight van de Azoren: walvissen spotten. We krijgen eerst een korte briefing over welke soorten walvissen en dolfijnen er voorkomen rond de Azoren en daarna gaan we de boot op. Als we de haven uit zijn spurt de zodiac met volle vaart vooruit en spotten we snel al een groep dolfijnen. Eén van de dolfijnen slooft zich uit en springt uit het water omhoog. Wat gaaf!

Daarna varen we verder naar een plek waar regelmatig potvissen worden gezien. We moeten geduld hebben want deze walvis blijft gemiddeld 45 minuten onder water en komt maar een paar minuten naar de oppervlakte. Na een tijdje wachten en dobberen zien we de eerste walvis! We blijven op een gepaste afstand zodat de walvis niet gestrest raakt. Het water spuit op, ze gooit haar staart omhoog en dan duikt ze alweer naar beneden. Even verderop worden nogmaals getrakteerd op drie walvissen, waarvan eentje een jong kalf is, echt onvergetelijk. Staat het spotten van walvissen nog op jullie bucketlist? Dan is deze excursie op de Azoren echt een aanrader.

4. Neem een duik in een warmwaterbron

Het groene eiland São Miguel staat ook bekend om de verschillende warmwaterbronnen. Door de vulkanische oorsprong van de Azoren wordt het water op een natuurlijke manier verwarmd tot wel 40 graden. Een duik nemen in één van de warmwaterbronnen is een geweldige beleving voor jong en oud. Op verschillende plekken op São Miguel vind je van deze warmwaterbronnen. Onze favoriet is toch wel Caldeira Velha. Waarom? De ligging midden in een tropisch regenwoud geeft een sprookjesachtige sfeer en je krijgt hier haast het gevoel dat je in het regenwoud van Zuid-Amerika beland bent!

Warmwaterbron Caldeira Velha Azoren
Gruta das Torres lavagrot tour Azoren

5. Tour door lavagrotten op Pico

Niet bang in het donker? Ga dan zeker mee op een tocht door de lavagrot Gruta das Torres op het eiland Pico. Uitgerust met een helm en een zaklamp daal je via een trap af de grotten in, samen met een gids. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze grot is gevormd en de verschillende lavaformaties van dichtbij te bekijken. In de grot is het erg vochtig en je hoort het water naar beneden druppelen. Op een geven moment vraagt de gids ons om alle zaklampen uit te doen en al onze zintuigen te gebruiken. Het is er pikkedonker en je hoort alleen de waterdruppels vallen. Een beetje spannend is het wel, maar ook heel tof!

6. Culinair genieten

Op de eilanden van de Azoren worden veel lokale producten verbouwd. Dit is vaak te herkennen aan het blauwe Açores logo. En de ‘Açorianos’ (bewoners van de Azoren) zijn hier maar wat trots op! Zo vind je in Ponta Delgada een ananasplantage waar de zoete Azoreaanse ananas wordt geteeld, kunnen jullie een bezoek brengen aan de theeplantage van Ché Gorreana of doen jullie je tegoed aan de heerlijke, zoete gebakjes die overal te krijgen zijn.

Willen jullie een echt traditioneel lokaal gerecht proberen? Kies dan voor de ‘Cozido’, dit is een bijzondere stoofpot. Grote pannen met vlees en groente worden bij Furnas in de grond gestopt. Door de vulkanische warmte van de geisers suddert dit circa 8 uur, waarna deze door de restaurants uit de grond worden gehaald. Dit gerecht staat bij slecht een aantal restaurants op het menu en het is aan te raden dit vooraf te reserveren.

Mandy en Anouk op de Azoren

Ook op reis naar de Azoren?

Willen jullie net als Anouk en Mandy gaan eilandhoppen op de Azoren met jullie gezin? Onze gezinsreizenexperts helpen je graag met het boeken van de reis en het maken van de juiste keuzes voor jullie familieavontuur.

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met ons op!