Reisspecialist Rianne in Suriname

Onze reisspecialist Rianne heeft een spectaculaire reis door Suriname gemaakt. Lees hier alles over haar bijzondere reis door vriendelijke Suriname!

Plitvice National Park
Door: Rianne van Egmond
Land: Suriname
Datum: 29 oktober 2019
Vliegtuig in de lucht

Aankomst Suriname

Vanuit de lucht in het vliegtuig zagen we het al; een en al jungle! Je landt midden in de jungle van Suriname, een bijzonder gezicht als je aan komt vliegen. Toen we eenmaal onze bagage etc. hadden opgehaald stond de eigenaar van Palulu Jungle Camping ons al op te wachten. Enthousiast bracht hij ons naar zijn camping, waar hij ons een rondleiding gaf. Ook de camping was gelegen midden in de jungle, en dat op slechts 10 minuten rijden van de luchthaven vandaan! We liepen door de beboste paden langs de Cola Kreek. De naam zegt het al; het water leek precies op cola. Op een gegeven moment werd de eigenaar van de camping gebeld dat er een slang langs de weg was gevonden en dat ze die weer wilden vrij gaan laten in bebost gebied. Dit wilden wij natuurlijk niet missen, dus hebben we het spektakel meegemaakt. En dát op slechts de eerste dag in Suriname, dat beloofd meer…

Brownsberg en het Brokopondo stuwmeer

 De wekker hadden we vroeg gezet, want we wilden graag gaan zwemmen in de Cola Kreek. Zwemmend door de jungle.. Wat een ervaring was dat! Als je vroeg heen gaat is dit paradijselijke plekje helemaal van jou. Vervolgens werden we opgehaald om naar Brownsberg te rijden. Via een hobbelige en vooral avontuurlijke weg kwamen we aan boven op de berg. Vanuit daar gingen we lopend naar de waterval, waarbij we onderweg aapjes en een gifkikker tegenkwamen. Afkoelen konden we onderaan de waterval, leuk om te doen!

Nadat we de hobbelige weg weer terug naar beneden hadden gereden, gingen we naar een volgend hoogtepunt van de reis; het stuwmeer. Terwijl we op het stuwmeer voeren keken we uit over verschillende dode bomen die uit het meer staken, een apart, maar vooral bijzonder gezicht. Na een stuk gevaren te hebben en een eiland bekeken te hebben gingen werden we naar ons hotel gebracht.

Brownsberg, Suriname

Naar het binnenland

Opnieuw hadden we de wekker vroeg gezet, zodat we nog even rustig konden ontbijten en aan het zwembad konden genieten voordat we het binnenland in zouden trekken. We werden opgehaald en naar Atjoni gebracht, waar op de boot stapten om vervolgens over de Suriname rivier naar Knini Paati te varen. Daar stond de eigenaar ons vrolijk op te wachten met een heerlijke koude kokosnoot. Hij vertelde ons meer over het programma en had de lunch al voor ons klaar staan. Daarna zijn we op de boot gestapt naar het nabij gelegen dorp, waar we een wandeling hebben gemaakt. Hier kwamen we meer te weten over de Saramaka cultuur en hebben we gezien hoe zij langs de rivier leven.

Samaaka Marron museum en de boswandeling

Na een lekker ontbijtje zijn we op de boot gestapt naar het dorpje Pikin Slee, waar het Saamaka Marronmuseum staat. Dit grotendeels buitenlucht museum beschikt over cultureel erfgoed van de Marrons, die gevlucht waren voor de slavernij en diep het regenwoud in zijn getrokken. Erg indrukwekkend om te zien. Vervolgens voeren we terug naar Knini Paati, waar een boswandeling ons te wachten stond. De enthousiaste gids wist ons van alles te vertellen over de planten en bomen die elk ergens goed voor waren. Zo was er een telefoonboom, waar je op kan slaan als je verdwaald bent of met iemand wilt communiceren. Deze boom is tot 3 kilometer ver te horen. Ook kwamen we tijdens de wandeling verschillende dieren tegen, waaronder de bosspin en een paar aapjes.

Aapje
Domburg, Suriname

Domburg

De volgende dag werden we met de boot terug naar Atjoni gebracht, waar we in de bus stapten naar de volgende plaats; Domburg. We werden afgezet bij een weg restaurantje waar we werden opgehaald door de eigenaar van ons verblijf; Little Paradise. We zijn in de avond naar het dorpsplein gelopen. Onderweg kwamen we verschillende enthousiaste dorpsbewoners tegen die maar al te graag een gezellig praatje wilden maken.

Plantagehuis Mariënbosch

De volgende dag werden we op tijd opgehaald om naar plantage Mariënbosch te gaan. We werden afgezet bij de rivier, waar we op de boot stapten naar de overkant. Daar stond iemand ons al op te wachten met een soort quad, waarmee we naar het plantagehuis gingen. Bijzonder aan dit plantagehuis is de geschiedenis die zich er heeft afgespeeld. De eigenaar verteld daar maar wat graag over. Een leuk weetje; de film ‘Tuintje in mijn hart’ is hier ook gedeeltelijk opgenomen. Ook hier is de eigenaar erg trots op en heeft een heel fotoboek hierover liggen.

Nadat we heerlijk hadden gegeten gingen we kaaimannen zoeken. Deze lagen tot onze verbazing gewoon in het water voor het huis. Toen we met de zaklamp in het water schenen, zagen we de witte oogjes verschijnen. Hoe langer we keken, hoe meer we er zagen!

Plantagehuis Marienbosch in Commewijne, Suriname

Paramaribo

De volgende ochtend hebben we een Zwamptour gedaan waar we per fiets heen gingen. Deze tour ging door het moeras, waar we verschillende vogels hebben kunnen spotten. De gids vertelde van alles over het gebied en de aanliggende plantage. Daarna zijn we verder gegaan naar Paramaribo. Hier zijn we heerlijk uiteten geweest en in de avond wat kroegjes af gegaan. Handige tip; neem oordopjes mee als je naar een kroeg of club gaat. Surinamers houden van harde muziek!

Onze familiereis naar Suriname