Reisverslag familie op reis door West-Amerika

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind 20 jaar

Nadat wij hadden aangegeven wat we zo ongeveer van plan waren te doen in Amerika, hebben jullie voor ons weer een prachtige reis uitgewerkt:

Vanaf Los Angeles via Sequoia and Kings Canyon NP en Yosemite naar San Francisco. Vervolgens langs de kust naar Fort Bragg, Eureka, dan het binnenland in naar Yreka en Crater Lake. In Crater Lake gezellig gekampeerd met de voormalige gastouders van onze jongste zoon. Vanaf Crater Lake via Bend naar Portland. In een uitstekende auto hebben wij deze reis gemaakt en na een kleine 4 weken zijn we moe maar voldaan naar huis teruggekeerd.

Op Los Angeles hadden we ons een beetje verkeken. Wat een enorme stad! Ons hotel lag voor ons eigenlijk te ver zuidelijk, zodat we veel reistijd kwijt waren. Dat was jammer, maar het hotel was uitstekend. Santa Monica en Hollywood Boulevard waren wel bijzonder om een keertje te bezoeken.

Sequioa National Park was erg mooi. Het erin overgaande Kings Canyon zijn we niet meer in geweest. Dat was teveel om samen op één dag te bezoeken. Wij logeerden in Three Rivers Comfort Inn. Het was een prima motel en daarvandaan was het park uitstekend te bereiken. In het dorpje zelf kon je goed terecht voor maaltijden en er was zelfs een kleine supermarkt.

Yosemite bezochten wij voor de tweede keer, maar we vonden het er weer even mooi. We wilden er nu meer wandelen dan de vorige keer. Dat is ten dele gelukt. De shuttles naar Glacier Point waren voor de hele dag al volgeboekt. Maar een wandeltocht naar de Vernal en hoger gelegen Nevada Fall maakten het tot een onvergetelijke dag. De tweede dag sloeg het weer tijdens een wandeling naar May Lake helaas om en een rit over de prachtige Tioga Road maakten we vervolgens in de regen. Voor de prachtige vergezichten hebben we gelukkig onze foto’s van 2 jaar geleden. We logeerden, net als de vorige keer in The View Lodge. Helaas nu in het oudste deel boven de receptie en geen balkonnetje. Het hotel komt een beetje verouderd over.

Van San Francisco hebben we enorm genoten. Wat een prachtige stad. Veel gelopen, maar ook veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Dat is daar echt super goed geregeld. Bus, trolley, tram, metro, we hebben ze allemaal gebruikt met onze 3-dagen OV- kaarten. Het Cable Car Museum is erg leuk. Je krijgt een kijkje in de techniek en de historie van de kabeltrams. Het Holiday Inn hotel was prima met in de verte uitzicht op de grote zeeschepen. Het ligt wel in de zwerverswijken, maar met de OV-kaart omzeil je die plekken. We zijn wel erg geschrokken van de hoge prijs van de parkeergarage. Dat was een tegenvaller.
Verder naar het noorden. Na een bezoek aan Muir Woods met de imposante Coast Redwood bomen, zijn we deels via Highway 1 en deels de Highway 101 naar Fort Bragg gereden. Hier is alles veel rustiger, minder toeristisch. Het stadje zelf is niet heel bijzonder, maar de rotskust biedt genoeg voor een dag. Hier en daar kan je de rotsen naar beneden en zijn er kleine strandjes, zoals Glas Beach (het restant van de voormalige stortplaats van het dorp). Het zuidelijker gelegen Mendocino is een bloemrijk dorp met leuke houten huizen/winkeltjes. Nog iets zuidelijker kwamen we bij de vuurtoren van Point Arena. Hier zagen we veel vogels en zonnende zeeleeuwen. Onze motelkamer had uitzicht op de Stille Oceaan.

Van Fort Bragg via de Avenue of the Giants (Redwood), deze weg loopt parallel aan de Highway 101, naar Eureka. Dit is een heel overzichtelijk stadje met diverse leuke, korte uitstapjes. Het heeft een klein historisch centrum met Victoriaanse huizen en het in Queen Anne-stijl gebouwde Carson Mansion van de houtbaron Carson. Verder kan je op de heuvel van voormalig Fort Humboldt een tentoonstelling over de vroegere houtkap en over het fort bekijken. Er is een grote, open speeltuin gelegen naast het Sequoia Park Garden. Een ruig stukje bos met veel sequoia’s. Aan de overkant van de baai, waaraan Eureka ligt is het schiereiland Samoa, waar de golven van de Stille Oceaan op uitrollen. Het dorpje Samoa zelf stelt niets voor, maar toch is er dan wel weer een school zoals gebruikelijk in Amerika.

Na een lange rit langs de Klamath River, door enkele Indianendorpjes kwamen we in Yreka, een oud mijnwerkersdorpje, waar in de oude hoofdstraat nog wat van was terug te zien. Het was voor ons alleen een plek om te overnachten. De volgende dag zijn we doorgereisd naar Crater Lake om enkele dagen te kamperen met de gastouders van onze jongste zoon. Gelukkig hebben we het meer nog een dag onder schone lucht meegemaakt en zo de intens blauwe kleur kunnen zien. Jammer genoeg werd de hemel de dagen daarna steeds meer bedekt door de rook van diverse bosbranden in de omgeving. Behalve het bijzondere meer is er nog veel moois te zien aan natuurschoon op de verschillende wandelingen die rond of in de buurt van het meer zijn uitgezet. Je kunt zelfs een stukje van de Pacific Crest Trail lopen als je wilt.

Via een saaie weg, maar dat is niet anders, bereikten we Bend. Ongeveer een half uurtje voor Bend kom je langs het Newberry National Volcanic Monument. Dit is zeker een bezoek waard. Je waant je in een maanlandschap. In Bend hebben wij alleen overnacht in een prima Shilo Inn hotel. Het moet wel een bijzonder centrum hebben met diverse bierbrouwerijen, die bezocht kunnen worden.

Op weg naar onze eindbestemming Portland hebben we een bezoek gebracht aan de beroemde Mount Hood met de Timberline Lodge, waar de film The Shining gedeeltelijk is opgenomen. In de lobby van het gebouw is een kleine tentoonstelling over wintersport in vroeger tijden, maar ook het restaurant gedeelte is erg mooi. Met de stoeltjeslift kan je nog een eind omhoog richting de gletsjers, maar skiën was voor het eerst dit seizoen niet meer mogelijk.

Ons hotel, The Benson, in Portland was een chique, monumentaal gebouw met een prachtige lobby, waar zowel mannen in driedelig pak als toeristen in korte broek rondliepen. Onze kleding lag daar tussenin. Het ligt prachtig in de binnenstad en alles op loopafstand. Qua architectuur is het heel bijzonder, goed onderhouden oude gebouwen en hypermodern staan naast elkaar. Tussen het centrum en de Willamette rivier ligt een park van waar je een mooi uitzicht hebt op de 11 bruggen, waarvan sommige heel oud zijn. De meeste bruggen hebben ook een wandelpad en heb je vanaf de overkant een mooi zicht op de stad en de imposante infrastructuur. Powell’s boekhandel is zeer de moeite waard. Het neemt een compleet stratenblok in beslag. Tot slot hebben wij nog de rozentuin bezocht in het grote stadspark, Washington Park. Het enige minpunt in Portland vonden wij de zwervers. In tegenstelling tot San Francisco waar ze soms om geld vroegen, raakten zij je hier ook steeds aan. Maar dat hoor je meer over de grote steden.

Omdat we de volgende ochtend al heel vroeg op het vliegveld moesten zijn hadden we een hotel in de buurt voor de laatste nacht. Ook dit was weer een prima hotel van de Shilo Inn keten.

De terugvlucht van Portland via Washington verliep prima. Wij hadden deze keer meer last van een jetlag dan de vorige keer.

We genieten nu heerlijk na met onze foto’s.

Dank jullie wel voor jullie hulp, boekingen en mooie documentatie.

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Amerika.