Reisverslag familie op reis door China

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 12 jaar

Als je echt overtuigd bent dat je in je vorige leven een Chinees bent geweest, dan kan het niet anders dat een reis naar China en ervaren hoe het voelt, Max zijn allerliefste wens is. Max is 12 jaar en heeft AML Leukemie. Na een heftige periode van behandelingen heeft Make-A-Wish Nederland hem kracht gegeven door het vervullen van zijn allerliefste wens.

Reisverslag van het gezin:
Voor ons begon de onwerkelijke reis al thuis toen wij het mooi gebonden reisboek van Travelnauts vonden in de brievenbus. Het boek werd meteen doorgekeken en gelezen en nog konden wij het niet bevatten dat wij echt deze geweldige droomreis mochten gaan maken. Het was Max zijn allerliefste wens en deze werd werkelijkheid.

Dan is het zover… Op naar de gate, op naar avontuur. Het personeel in het vliegtuig was zo lief en betrokken bij Max, hij werd verwend als een prins. Een geweldige ervaring die indruk heeft gemaakt. En dit is nog maar het begin.

Op het vliegveld van Beijing werden we welkom geheten door LuLu onze gids van Asian Trails die ons meteen mee nam naar het olympisch stadion en het bijbehorende park. Daarna gingen we naar de Lama tempel. Een prachtige tempel met geweldige boedha’s en…. Voor max heel bijzonder…ECHTE monniken!

Een lange reis en nu al zoveel indrukken wat best zwaar was voor Max. Het prachtig hotel met een zwembad, sauna en lief en behulpzaam personeel deed ons goed. Na het eten van een traditionele chinese buffet zijn we direct in slaap gevallen.

De volgende ochtend werden we gewaarschuwd, want vandaag was het de koudste dag van de afgelopen 30 jaar in Beijing. En wij waren daarbij! Het plein van de Hemelse Vrede. Wij waren benieuwd hoe groot het plein is, want 70 voetbalvelden groot konden wij niet plaatsen. Vanaf het plein zijn we de hele brede straat over gestoken naar de verboden stad. De verboden stad loop je binnen via het zuiden en via de noord poort er weer uit. Er is maar 1 richting mogelijk. Ook hier voelde je weer de magie van het oude en ongrijpbare leven. Bijna alles is nog in originele staat. Met de verhalen van LuLu werd het heel duidelijk hoe het in die tijd geweest moest zijn. Prachtig was ook het theater van de Dragon Lady. Ook al dit moois heeft natuurlijk een droevige kant… Maar we hebben zoveel mooie dingen gezien. Ondanks de kou hebben wij deze dag weer ongelofelijk genoten.

‘s middag zijn we naar het noorden van Beijing gegaan en daar hebben we vanuit een riksja de hutongs gezien. In deze hutong hebben we mogen lunchen en leren kalligraferen bij een gezin thuis.

We hebben vannacht heerlijk geslapen, bedden waren zo heerlijk met hele dikke matrassen en luchtige maar goed gevulde dekbedden, net als prinses op de erwt. Na het lekkere ontbijt zijn we met de taxi naar de grote muur gebracht.

Wij gingen naar Mutiany…de minder toeristische gedeelte van de muur. De muur is ruim 7000 km lang bijna net zolang als de afstand van Amsterdam naar Beijing, die is 7821.94 km, ja echt waar 7000 km. Echt ongelofelijk als je weet dat alles met mensen handen en mensen kracht gebouwd is! Ons respect wat wij de dagen ervoor al hadden opgebouwd groeide met de minuut. Aangekomen halverwege de muur moesten we flinke trappen beklimmen om het laatste stukje naar boven te gaan met een kabelbaan. Max deed het geweldig ondanks de kou en ondanks zijn conditie rende hij ook de laatste steile trappen op naar eindbestemming, de muur.

Na te hebben uitgeslapen zijn we naar dierentuin middenin Beijing gegaan. Daar keek Max naar uit, want er zijn daar panda’s . En we hadden geluk, het was voedertijd. Panda’s zijn dus net zo eigenwijs en ondeugend als onze Max .We hebben er van en zijn er helemaal verliefd op.

In het red-theater mochten we genieten van een mooie Kungfu-show. Een indrukwekkende machtig mooie show met heel veel mooie effecten en spectakel.

Een bezoek aan de tempel van de hemel mocht natuurlijk niet ontbreken. Hier liggen verschillende ronde stenen waarvan één een bidsteen is en de andere 9 ronde stenen er omheen, de 9 hemelen voorstellen. Deze ronde stenen werden vroeger 2x per jaar door de keizer bezocht om tot de goden te bidden voor goede oogsten. De keizer stond dan op de ronde bidsteen met daarom heen de 9 hemelen. In deze tempel beleefde Max wat hij altijd al heeft gedacht. Want hij ging op de bidsteen staan zonder dat hij wist waarvoor de steen bedoeld was en nam een bidhouding aan. Dit was voor ons een heel bijzonder moment en voor Max al helemaal.

Op de laatste dag mochten de kids zelf bepalen wat ze nog wilde zien. De grote luxe shoppingmall en de snackstreet. Met de metro zijn we op pad gegaan. Ook hier hebben we van genoten.

Het heeft zoveel indruk gemaakt dat er vast nog vele ochtenden, dagen, weken, jaren gaan volgen, want wij zijn nog lang niet uitgesproken over onze fantastische reis en al het moois wij gezien hebben. Max voelde zich écht helemaal thuis, en genoot met volle teugen van alles.

BEDANKT!