Reisverslag familie op Cuba

Je gunt je kind toch de wereld!

met een kind van 9 jaar

Wat hebben wij een geweldige vakantie gehad!!

We hebben ontzettend genoten van het mooie, groene land, de vriendelijke Cubanen, de oldtimers, de prachtige gebouwen, de geweldige sfeer en het heerlijke weer.

Over het algemeen is eigenlijk alles naar wens verlopen. We wisten van te voren dat niet alle hotels hetzelfde niveau zouden hebben, dus daar hadden we ons op ingesteld.

Maar ik zal bij het begin beginnen voor wat betreft onze reis.

Taxivervoer van en naar Havana
Bij aankomst stond er iemand in de aankomsthal op ons te wachten. Ik kreeg van hem de hotel- en autohuurvouchers overhandigd, alsmede een zéér uitgebreide landkaart (waar ik niet op gerekend had), dus daar was ik ontzettend blij mee. We hebben er veel gebruik van gemaakt. Bedankt daarvoor!! Hij bracht ons naar een taxi en we werden keurig voor ons hotel afgezet.
Ook de taxirit terug van Varadero naar Havana was prima geregeld. De chauffeur was mooi op tijd aanwezig. Kortom, het ophalen en terugbrengen naar Havana was prima geregeld.

Hotel Capri in Havana (2 nachten)
Voor Cubaanse begrippen en keurig hotel. Bij de receptie konden we meteen ons geld omwisselen, erg handig!

De kamer en badkamer waren erg netjes, de bedden waren goed, er was een goed gevulde minibar op de kamer (tegen betaling uiteraard), er was een uitgebreid ontbijtbuffet en het zwembad op het dak van het hotel was voor ons de kers op de taart!

Wat een prachtig uitzicht hadden we vandaar over de hele stad. Op hetzelfde dakterras hebben we van de lunch en het diner kunnen genieten en ook dat was goed.

Wat ons betreft heeft het hotel 2 kleine minpuntjes: er zijn maar twee kleine liften in dit betrekkelijk grote hotel, dus soms moet je lang wachten en de kamers hebben geen balkon. Je moet dus echt het gebouw uit of naar het dakterras wil je even buiten zijn.

Om in het centrum van Havana te komen zijn we in een van de vele particuliere taxi’s gestapt die je voor een habbekrats wegbrengt (aparte ervaring!)

In het centrum hebben we rondgewandeld, een Cubaans cafeetje bezocht, de mooie gebouwen bewonderd, een stadsrondrit in een pink Cadillac gedaan (wow!!) en het Plaza de Revolution bezocht.

Huurauto ophalen bij autoverhuurbedrijf Rex in Havana en terugbrengen in Varadero
Het ophalen van de huurauto is jammer genoeg niet helemaal vlekkeloos gegaan. Maar uiteindelijk is het goed gekomen. Het inleveren ging zonder problemen.

Hotel La Ermita in Vinales (2 nachten)
Wat ons betreft is de Vinales Vallei één van de mooiste gebieden van Cuba. Het hotel staat dan ook op een geweldige plek zodat je een prachtig uitzicht hebt over de vallei.

De kamer was netjes, de badkamer ietjes minder, de bedden waren goed en het ontbijt was matig. Het zwembad was prima, dus al met al voor 2 nachten een goed verblijf gehad.

Vinales is een goed onderhouden dorpje. En daar bedoel ik mee dat de huisjes van de mensen er allemaal netjes uitzien. Ze zitten goed in de verf en dat ziet er prachtig kleurrijk uit.

Onderweg van Havana naar Vinales hebben wij nog 2 keer een lifter in de auto gehad. We hadden ons voorgenomen om geen lifters mee te nemen (want ze staan werkelijk overal te liften), maar toen we een half uur buiten Havana door het stadje Muriel reden, werden we door een soort van beveiligingsbeambte aangehouden met de vraag waar we heen gingen. Toen we zeiden dat we naar Vinales gingen, werd ons gevraagd of we iemand mee wilden nemen naar Vinales. Wij durfden geen “nee” te zeggen.

En toen stapte Ernesto in……. een grote, bijna zwarte Cubaan……

Nadat we kennis hadden gemaakt vertelde hij dat hij als keurmeester op een tabaksplantage werkte. Toen hij hoorde dat wij uit “Holanda” kwamen, werd hij meteen enthousiast, want hij had vrienden in Holland en wij hadden de lekkerste kaas ter wereld!

Omdat ik een redelijk woordje Spaans spreek (en hij gebrekkig Engels) heb ik gelijk van de mogelijkheid gebruik gemaakt om hem allerlei vragen te stellen over het land, de inwoners, het communisme en hoe hij denkt over de toekomst van Cuba.

Hij was ons dankbaar dat hij met ons mee kon rijden en in ruil daarvoor bood hij ons koffie aan op een tabaksplantage, waar wij dan ook een rondleiding zouden krijgen.

Daar aangekomen werden we getrakteerd op koffie, mijn man en Ernesto staken een sigaar op en onze dochter kreeg fruit uit de boomgaard. Daarna kregen we een rondleiding over de tabaksplantage en zijn we in de schuur geweest waar de bladeren worden gedroogd.

Er was gelegenheid om sigaren te kopen en dat hebben we ook gedaan.

Daarna hebben we onze reis weer vervolgd (want we waren nog lang niet in Vinales) en onderweg hebben we met z’n vieren nog ergens geluncht. Op zo’n moment is het toch ontzettend handig om een “local” bij je te hebben, want zonder hem waren wij dat restaurant nooit binnen gegaan.

Ons is opgevallen dat restaurantjes, cafeetjes en winkels er aan de buitenkant vaak niet écht uitnodigend uitzien, maar eenmaal binnen ziet het er vaak best leuk uit.

Toen we een half uurtje voor Vinales waren, zei Ernesto dat hij er daar uit moest en net zoals het moest zijn, stond daar een vriend van hem te liften, dus vroeg hij of deze zijn plaats in onze auto in mocht nemen. Uiteraard vonden wij dat geen probleem.

We namen afscheid van Ernesto en maakten kennis met Alex. Alex studeerde Engels, dus met hem heb ik een supergoed gesprek kunnen hebben. We hadden leuk contact en ook hij was ons dankbaar voor de lift en in ruil daarvoor wilde hij ons in Vinales een drankje aanbieden.

Zo gezegd, zo gedaan. We stopten bij een restaurantje, dronken een lekker vers mango-sapje en we gingen verder met kletsen. Hij vertelde dat hij ook excursies organiseerde voor toeristen, en aangezien wij nog het een en ander in Vinales wilden gaan zien en doen, kwam dat supergoed uit. We hebben bij hem gelijk een paardrij-excursie geboekt voor de volgende dag. Het kostte 5 CUC per persoon per uur en we konden zelf beslissen hoelang we wilden gaan paardrijden.

De volgende ochtend om 10.00 uur hadden we weer bij het restaurantje afgesproken en daar zouden we iemand ontmoeten die ons naar de paarden zou brengen. Toen we daar aankwamen en het restaurantje binnen wilden gaan, werd ik door de buurvrouw van het naastgelegen huisje aangesproken of ik “Nathalie” was, want dan zou zij met ons meerijden naar de paarden. Daar aangekomen stonden er 3 paarden voor ons klaar en kon de rit door de vallei beginnen. De zoon des huizen, een jonge Cubaan van een jaar of 20 ging met ons mee als begeleiding. Gedurende de rit zijn we nog een paar keer gestopt om ergens wat te drinken en hebben we een grot en koffieplantage bezocht. We hebben een superleuke dag gehad! Onze dochter Fabienne heeft echt genoten van het paardrijden!

Achteraf was het meenemen van die twee lifters een goeie beslissing geweest, want dankzij hun hebben we de excursies gedaan die we graag wilden doen én was het allemaal lekker persoonlijk, zonder een grote groep andere toeristen erbij.

Hotel La Moka in Las Terrazas (2 nachten)
In dit hotel hadden wij geen hotelkamer maar een Communitary Room, waar we ons niet te veel van voor moesten stellen. Bij aankomst blijkt dit nog zacht uitgedrukt……

Het was even zoeken, maar met behulp van één van de bewoners, vonden we onze kamer. De kamer bevond zich op de onderste verdieping van een soort van op- en naast elkaar gestapelde blokkendoos van woningen (waar er zo’n 10 van waren) waar de lokale gemeenschap van Las Terrazas in woonde.
In de kamer stond niet meer dan 3 bedden (die goed waren), 2 nachtkastjes en een minibar met sinas en water die inclusief was (??…. haha, leuk!). De vloer was kaal beton. De badkamer was schoon, maar helaas ontbrak de toiletbril en de mogelijkheid om de douchekop op te hangen. Ook kwam er een voortdurende mooslucht uit het putje in de badkamer. En omdat de badkamer met 1 wandje gescheiden werd van de bedden en er geen deuren waren, konden we ons helaas niet voor die geur afsluiten als we ’s avonds naar bed gingen.

De toiletpot lekte, dus de badkamervloer werd na elke doorspoelbeurt nat en glad. Maar goed, dat los je op met een handdoek. We deden de houten luiken van de kamer open voor wat frisse lucht en toen maakte het mooie uitzicht al veel goed. We keken op een prachtige grote vallei-tuin waar volop dieren in rondliepen en rondvlogen, dus het uitzicht was goed!

Het ontbijt in het La Moka hotel was niet echt uitgebreid, maar voor ons was het voldoende: brood, boter, kaas, eieren, melk en koffie. We hebben ook twee keer gedineerd in het hotel en dat was lekker en goed. Ook het zwembad bij het hotel was goed.

Nadat we de eerste indruk van de kamer verwerkt hadden en maar weer tegen elkaar zeiden “oké, dit is Cuba”, zijn we de gemeenschap waar onze kamer zich bevond maar gaan verkennen. De kinderen die daar op staat aan het spelen waren kwamen als vliegen op stroop op onze dochter Fabienne af en vroegen meteen of ze mee ging spelen. Onze dochter werd aan beide handen vastgepakt en niet meer losgelaten zullen we maar zeggen.

Tussen de huisjes zaten her en der kleine winkeltjes, een restaurantje en bij ons om het hoekje zat Café de Maria, een coffee-corner waar ik het lekkerste bakkie koffie van Cuba heb gedronken 

Daar zaten we dan, aan de koffie tussen de lokale bewoners. We werden niet raar aangekeken, de Cubanen vonden het maar heel gewoon dat wij daar zaten.

De volgende dag zijn wij naar Soroa gereden om daar het natuurschoon te gaan bewonderen en ’s avond was er bij de lokale bevolking een salsa feest waar een band zou komen spelen en de nieuwe vriendinnetjes van onze dochter wilden graag dat zij mee ging naar het feest.

Uiteraard waren wij als ouders daar ook van harte welkom. En daar stonden we dan, ’s avonds op een salsa feest. Voor onze dochter was het haar eerste avondje uit 

Voordat we uit Nederland vertrokken, had ik onze dochter gevraagd of ze eens tussen haar kleine speelgoed wilde kijken of er iets bijzat waar ze niet meer mee speelde. Ik wilde dat meenemen voor de Cubaanse kindjes.

En ik kan je zeggen, ze waren blij met de potloodjes, pennetjes en kleine speelgoedjes die we daar hebben uitgedeeld. Wat gaf dat een goed gevoel om de kinderen daar blij te maken. Je had die gezichtjes moeten zien, onbetaalbaar!

Het afscheid in Las Terrazas viel ons dochtertje en haar nieuwe vriendinnetjes zwaar….. (mij ook trouwens….) en ondanks dat we zo’n Communitary Room niet aan zouden bevelen, hadden we de ervaring daar tussen de lokale bevolking voor geen goud willen missen!

Hotel Palacio Azul in Cienfuegos (2 nachten)
Onze monden vielen open van verbazing toen we bij het Palacio Azul de oprit opreden. Wat een schitterend hotel!

De ontvangst was buitengewoon gastvrij en hartelijk en toen we naar onze kamer werden gebracht op de begane grond (we hadden de grootste kamer gekregen met een groot eigen terras), konden we ons eigenlijk niet voorstellen dat dit ook een Cubaans hotel was.

Alles, maar dan ook alles was tot in de puntjes verzorgd. De kamer was prachtig, met mooie gedrapeerde gordijnen, een kroonluchter en mooie ornamenten van gips aan het plafond, de bedden sliepen heerlijk en de badkamer was mooi en luxe uitgevoerd.

Dit vinden wij mooi, hier worden wij blij van!

Het ontbijt was geen buffetvorm maar werd uitgeserveerd en wij konden zelf aangeven hoe wij ons eitje wilden. Hard of zacht gekookt, als omeletje met groenten, ham en/of kaas, en de kokkin maakte het ter plaatse voor ons klaar.

Naast een uitgebreid mandje met brood kregen we ook nog een bordje fruit. Hoewel er bij het hotel geen zwembad aanwezig is, kun je bij twee andere grotere hotels gebruik maken van het zwembad. Prima geregeld! Daar hebben we ook weer geld gewisseld.

Op 1 mei was er in heel Cuba een nationale feestdag. Toen we door Havana reden zagen we al dat deze dag uitgebreid gevierd ging worden, want toen waren ze al met de voorbereidingen bezig, zoals ook in Cienfuegos.

Precies op die dag waren wij van plan om naar het dolfinarium te gaan, want wij wilden graag met de dolfijnen gaan zwemmen. We wisten niet of het open zou zijn, juist vanwege de feestdag, maar het was maar een half uurtje rijden dus we reden er op goed geluk naartoe in de hoop dat het open was. Bij aankomst bleek het gewoon open, maar het was opvallend rustig. Er was nog één ander Oostenrijks stel die ook met de dolfijnen wilden zwemmen, dus met ons vijven hadden we samen met de dolfijnen het rijk alleen.

Voor ons was het de eerste keer en we vonden het alle drie een hele bijzondere ervaring, maar voor onze dochter Fabienne was dit toch wel een hoogtepunt. De prijzen zoals ze door jullie doorgegeven waren, klopten precies. Halverwege de middag was er nog een show met de dolfijnen en daar zijn we nog voor gebleven.

Daarna zijn we naar het strand van Cienfuegos gegaan. Een prachtig strand en een mooie azuurblauwe zee, waar we de rest van de middag lekker van de zon hebben genoten en hebben geluierd. Heerlijk!

’s Avonds zijn we met een fietstaxi het centrum van Cienfuegos in gegaan. Er was niet zo heel veel te beleven, maar wel leuk om te zien dat alles zich buiten en op het bekendste plein José Marti afspeelt.

Ook staan er veel mooie gebouwen in Cienfuegos en wij hebben kunnen constateren dat elke toerist die langs het Palacio Aul loopt, dit kleine kasteeltje op de kiek zet.

All-Inclusive Hotel Sol Sirenas Coral (5 nachten)
Het inchecken bij Sol Sirenas nam veel tijd in beslag. Er stonden veel gasten bij de receptie en maar weinig personeel achter de receptie en daarbij bleek het systeem er ook nog eens uit te liggen. Omdat onze kamer nog niet klaar was, maar wij al wel ingecheckt waren, konden we al wel gebruik gaan maken van alles wat tot de all-inclusive formule behoorde. We zijn gelijk maar even een hapje gaan eten in de grote eetzaal en daarna het terrein gaan verkennen. We hadden een plattegrondje gekregen, dus met de plattegrond in de hand zijn we rond gaan lopen. In eerste instantie denk je dat je verloren gaat lopen op zo’n groot terrein, maar dat viel gelukkig mee. Zo’n beetje twee derde van het terrein was gesloten (het Coral gedeelte) vanwege dat het nu laagseizoen was, dus alles was op het Sol Sirenas gedeelte te doen. Ik kon gelijk meer dan de helft van de plattegrond wegstrepen, alsmede de twee andere zwembaden. Dat was een beetje jammer, maar dat maakte het terrein in één klap een stuk overzichtelijker.

Het Sol Sirenas terrein is werkelijk prachtig aangelegd. Een mooie tuin, veel palmbomen, een leuk zwembad met een barretje erin en een restaurant ernaast. Via verschillende kronkelpaadjes door de tuin kun je bij het strand komen en dat is voor de echte strandliefhebber zoals wij een waar cadeautje! Een prachtig wit fijn zandstrand met parasolletjes gemaakt van palmtakken en een azuurblauwe zee. Dat wordt lekker relaxen de komende 5 dagen!

Een paar uur later was onze kamer klaar. Zo, eindelijk konden we de koffers uit gaan pakken en ons lekker opfrissen, want het was een aardig ritje geweest van Cienfuegos naar Varadero.

De kamer zag er op het eerste oog prima uit. We zaten op de eerste verdieping, hadden een balkon en zicht op de prachtige tuin, dus dat was al prima.

Maar toen ik beter om me heen ging kijken, zag ik de mankementen al. De louvredeur van de kledingkast kon niet goed dicht, de deur hing scheef in het kozijn, de lakens en kussenslopen op de bedden zagen eruit alsof ze zo uit de droger waren gekomen, een laken met een gat erin, de kussens staken uit de kussensloop en je zag de vlekken, het witte douchegordijn was niet wit meer, de kraan en de wastafel waren deels versleten en de handdoeken waren op…

Buiten de mankementen in onze kamer hebben we een fijn verblijf gehad in Sol Sirenas. Het is ons aan niks tekort gekomen, er was voldoende keus op het gebied van eten en drinken en het is een mooi aangelegd terrein.

Ik heb de vertegenwoordiger van Cuba Real Tours nog gesproken in het hotel, omdat ik nog wat vragen had en om de taxirit terug naar Havana te bevestigen. Aangezien wij geen vergelijk kunnen maken met andere hotels op Varadero, was het voor ons (met uitzondering van het Palacio Azul) helemaal de “Cubaanse stijl”.

Gedurende de twee weken dat wij in Cuba waren, hebben we geen internet gehad. Natuurlijk hadden we in elk hotel de gelegenheid om een internetkaart te kopen, maar wij vonden het wel lekker rustig zo. Geen Facebook, geen WhatsApp, geen email.

Gek genoeg waren we er snel aan gewend. Doordat we niet met Social Media bezig waren, hebben we des te intenser van onze vakantie én elkaar kunnen genieten.

We willen jullie ontzettend bedanken voor het organiseren van deze reis en alle tijd die jullie er in gestoken hebben.

We kijken terug op een geweldige vakantie in Cuba, een uniek land in zijn soort!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Cuba.